Polis skottskadad i Stockholm

Sköts i armen när hyresgäst skulle vräkas

Foto: Leif R Jansson/SCANPIX
En kvinnlig polis skottskadades lindrigt vid ett ingripande på fredagseftermiddagen i Stockholm.
NYHETER

En kvinnlig polis träffades av flera skott när en äldre man öppnade eld inne i en lägenhet i centrala Stockholm vid lunchtid på fredagen.

Polisen grep en man och tog med en annan till förhör efter skottdramat.

Skottdramat inträffade vid 13.40-tiden i samband med att en man i 70-årsåldern skulle avhysas från sin lägenhet på Norrmälarstrand i stadsdelen Kungsholmen, uppger Stockholmspolisens presstalesman Björn Pihlblad till aftonbladet.se.

När poliserna befann sig inne i lägenheten öppnade mannen plötsligt eld.

En kvinnlig polis träffades flera gånger i armen.

– Vad vi vet är hon vid ganska gott mod. Det är någon form av lindrig skottskada i ena handen och armbågen, säger Elizabeth Zaar, informationsansvarig vid polisen i Stockholm City.

Av hänsyn till kvinnan lämnar man inte ut några uppgifter om hennes ålder.

Kastade ut vapnet

Polisen kallade på förstärkning och omringade huset. Den misstänkte gärningsmannen kunde gripas i trappuppgången.

– Och polisen har hämtat ytterligare en man till förhör. Han togs på parkeringsplatsen utanför huset inför ett samlat pressuppbåd, säger Aftonbladets Andreas Harne som fanns på plats.

Harne uppskattar att mannen var i 60-årsåldern.

Elizabeth Zaar vill inte svara på varför mannen medtogs till förhör och hon hade vid 18-tiden inga uppgifter om hurvida mannen släppts eller sitter kvar.

Sköt med kolsyrevapen

Det vapen som använts ska den misstänkte ha kastat ut genom ett fönster.

På kvällen kom TT med uppgiften att polisens tekniker hittat ett så kallat kolsyrevapen som antas ha använts mot poliserna. Vapnet kan jämföras med ett luftgevär och kräver ingen licens.

Den gripne mannen är misstänkt för mordförsök.

Enligt uppgifter till TT är den misstänkte identisk med en man omskriven för att ett flertal gånger sedan slutet av 1970-talet varit i fejd med kronofogdemyndigheten.

I början av 1980-talet hamnade mannen i ekonomisk kris efter att ha bekostat en annonskampanj riktad mot socialdemokratin och Olof Palme.

Malin Ekmark, Simone Söderhjelm

ARTIKELN HANDLAR OM