Samkönad dans förbjuden på skolbalen

NYHETER

Linköping

När Berzeliusskolan i Linköping ställer till med avslutningsbal har dans mellan homosexuella förbjudits.

- Det vore stötande att låta dem dansa, säger skolans balgeneral till Östgöta Correspondenten.

Avslutningsbalen anordnas av Berzeliusskolan och Folkuniversitetets internationella gymnasium. Den 5 juni nästa år går det traditionsrika arrangemanget av stapeln.

Men alla är inte välkomna på dansgolvet - enligt ett beslut i balkommittén har homosexuella förbjudits från att dansa på balen.

- Dels är balen en gammal tradition och vi vill behålla den som den är. Dels skulle många som kommer och tittar på oss bli stötta om de fick se två stycken av samma kön som dansar tillsammans, säger Berzeliusskolans balgeneral till tidningen.

Enligt honom har förbudet mot samkönad dans gällt i alla år och finns på samtliga gymnasieskolor i Linköping.

Han säger till tidningen att bara två elever på skolan reagerat negativt på beslutet.

- De tror att bara för att vi inte låter homosexuella dansa med varandra så är vi emot dem. Och det är fel tolkat. De får gärna tycka om varandra men vi kommer inte att tillåta dem att dansa tillsammans på vår bal, säger han.

Maria Fagerberg, biträdande rektor på Folkuniversitetets internationella gymnasium, säger till Östgöta Correspondenten att hon inte känt till regeln:

- Det här är en bisarr regel som vi inte kan stödja.

Även ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning (Homo) riktar kritik mot arrangemanget.

- Skolan har till uppgift att lära eleverna värderingar och förhållningssätt som passar år 2003. Om skolorna inget gör i det här fallet eller om något homosexuellt par faktiskt stoppas från att delta i balen, då vore det intressant om någon anmälde det till Skolverket eller till oss, säger Christine Gilljam, ansvarig för utbildningsfrågor på Homo, till tidningen.

TT