Homosexuella får dansa tillsammans på skolbal

Arrangörerna ändrade sig under fredagen

NYHETER

LINKÖPING

Arrangörerna bakom avslutningsbalen på Berzeliusskolan i Linköping har ändrat sig - homosexuella får dansa med varandra.

Det skriver Östgöta Correspondentens i sin nätupplaga.

Avslutningsbalen anordnas av Berzeliusskolan och Folkuniversitetets internationella gymnasium. Det traditionsrika arrangemanget äger rum den 5 juni nästa år.

Till en början var inte alla välkomna på dansgolvet.

-Dels är balen en gammal tradition och vi vill behålla den som den är. Dels skulle många som kommer och tittar på oss bli stötta om de fick se två stycken av samma kön som dansar tillsammans, sade en av de ansvariga för balen i fredagens Östgöta Correspondenten.

Flera personer reagerade på förbudet.

Maria Fagerberg, biträdande rektor på Folkuniversitetets internationella gymnasium, betecknade regeln som bisarr och Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning (HomO), Hans Ytterberg, förklarade att den som försöker hindra ett samkönat par att komma till eller dansa på en allmän sammankomst gör sig skyldig till olaga diskriminering. Det är ett brott som kan ge böter eller upp till ett års fängelse.

Under fredagen ändrade sig plötsligt arrangörerna.

Malin Wiggur, balgeneral på Folkuniversitetets internationella gymnasium, säger till Östgöta Correspondentens nätupplaga att beslutet att inte tillåta samkönade par att dansa har tagits tillbaka och att förbudet berodde på ett missförstånd.

TT