Han sköt polisen med flera skott

Alf Enerström, 74, greps - misstänkt för försök till mord

NYHETER

Den kände Palmemotståndaren och läkaren Alf Enerström, 74, har anhållits för försök till mord.

När polisen i går skulle vräka honom från hans bostad drog han upp en pistol - och sköt ett kvinnligt polisbefäl.

Foto: KRISTOFFER HAMILTON/SCANPIX
greps av piketstyrkan Först fem timmar efter att kronofogden hade anlänt till Alf Enerströms våning i centrala Stockholm för att vräka honom kunde han avhysas. Han greps av tungt beväpnad polis från piketstyrkan efter att han skjutit flera skott mot ett kvinnligt polisbefäl.

Alf Enerström ledde en hårdför kampanj mot statsminister Olof Palme och förhördes upplysningsvis av polisens Palmegrupp efter mordet 1986.

I går greps Enerström vid en stor polisinsats efter att ha försökt att skjuta ihjäl ett kvinnlig polis.

- Han har erkänt brottet, säger polisens stationsbefäl Ove Hagdahl.

Alf Enerström skulle i går morse vräkas från sin sjurumslägenhet på Norr Mälarstrand i Stockholm. Kronofogden och en representant från hyresvärden kom dit, men valde att tillkalla hjälp från polisen.

En vän till Enerström som befann sig i lägenheten berättar för Aftonbladet:

- Alf visste att kronofogden skulle komma. På förmiddagen staplade han upp en bunt tidningar innanför entrédörren.

- I flera dagar har han pratat om hur han kände sig motarbetad av myndigheterna. Han var mycket upprörd och mådde dåligt.

"Alf blev rädd"

När polispatrullen närmade sig lägenheten fick Alf Enerström panik.

- Han skrek: "De står här utanför. De kommer att skjuta mig", berättar vännen.

Enerström låste in sig i köksdelen. Patrullen tvingades slå in två dörrar för att komma in.

Det kvinnliga polisbefälet rörde sig mot två mindre rum, som har fönster med en fransk balkong mot Riddarfjärden, när Alf Enerström öppnade eld med en finkalibrig pistol.

- Jag såg inte riktigt hur det gick till. Jag tror att Alf blev rädd och trodde att han måste försvara sig, säger vännen.

- Allt gick så fort, jag hörde bara att han sköt flera skott. Först två skott: pang-pang. Efter 30 sekunder hörde jag hur det small igen: pang-pang-pang.

Polisbefälet träffades av en eller två kulor.

- Jag visste inte att han träffade en polis när han sköt, det fick jag höra senare när polisen grep mig. Jag hörde att han kastade ut vapnet genom fönstret.

Hittade ett vapen

I tumultet lämnade vännen lägenheten, gick ut på gatan och väntade. Där såg han hur Alf Enerström fördes in i en polisbil.

Några minuter senare greps vännen av polisen inför ett stort medieuppbåd och fördes till Södermalms polisstation för förhör.

- Jag kom till Enerström för att hjälpa honom med alla problem som uppstått på grund av den planerade avhysningen. En av våra bankkontakter var beredd att betala så länge. Plötsligt hände det här.

Polisen hittade i går ett vapen utanför huset, men enligt stationsbefälet Ove Hagdahl är detta sannolikt fel vapen. Sökandet efter pistolen fortsatte i går kväll.

Andreas Harne, Lennart Håård

ARTIKELN HANDLAR OM