Styrelsen kan tvingas gå

Nya uppgifter i den hemliga rapporten skakar Skandia

NYHETER

Delar av Skandias styrelse riskerar att få sparken. Däribland ordföranden Bengt Braun.

På måndag offentliggörs advokat Otto Rydbecks granskning av Skandia. Rapporten innehåller massiv kritik mot styrelsen.

Enligt vad Svenska Dagbladet erfar kommer Otto Rydbecks rapport att fälla styrelsen i försäkringsbolaget.

- På måndag när rapporten presenteras kommer det att stå klart att delar av styrelsen måste bytas ut, säger en "initierad" källa till SvD.

Intervjuat 50

Rydbeck har rest runt i Schweiz, Storbritannien och Tyskland för att samla information och han har intervjuat 50 personer.

- Jag har fått reda på väldigt mycket, det tunga och viktiga, säger Rydbeck till Dagens Industri.

Rapporten hårdgranskas under helgen av de 13 styrelseledamöterna. Och de som hotas av sparken är framför allt de fem personer som suttit i styrelsen i mer än tre år. De är därmed medansvariga för de skandaler som den senaste tiden skakat Skandia, bland annat de vidlyftiga bonusprogrammen.

Bland dem som nu riskerar sparken finns, förutom styrelseordföranden Bengt Braun, Boel Flodgren, Jan Gavatin och Ingolf Lundin.

Boel Flodgren, tidigare rektor för Lunds universitet, har suttit i styrelsen sedan 1995 och är utsedd av Konsumentverket.

Missnöjda ägare

Bengt Braun är styrelseledamot sedan 1989, Ingolf Lundin sedan 1992 och Jac Gavatin sedan 1999.

Som Aftonbladet tidigare berättat är Skandias storägare missnöjda med styrelsens arbete. Och det förs diskussioner om att kräva en extra bolagsstämma för att sparka vissa ledamöter.

Samtidigt växer kritiken mot Bengt Braun, som av många inte anses klara både det betungande jobbet som styrelseordförande i Skandia och jobbet som koncernchef i Bonniers.

Flera av Bonniers egna tidningar kräver att han ska avgå från Skandia.

Oisín Cantwell, Gunnar Svensson