Han beordrade bomb mot synagoga

Misstänkt gripen i Turkiet

NYHETER

Mannen som sägs ha beordrat bombdådet mot en synagoga i Turkiet är gripen.

I torsdag försökte han att lämna landet.

Nu åtalas han och riskerar livstidsfängelse om han fälls.

Den misstänkte mannen visades upp i turkisk tv. Hans namn har ännu inte tillkännagivits.

Den gripne mannen misstänks för att ha beordrat självmordsattacken mot en synagoga i Istanbul.

Enligt uppgifter från polisen ska mannen ha besökt Beth Israel-synagogan med självmordsbombarna samma dag som bombdådet utfördes den 15 november, dagen då två synagogor attackerades och 29 människor miste livet.

Fem dagar senare dog över 30 personer i attacker mot brittiska mål.

Oklart samband

Mannen, som uppges vara i 20-årsåldern är inte indentifierad. Han är den tjugonde personen som grips, misstänkt för inblandning i den senaste tidens självmordsattacker i Turkiet.

På lördagen fördes mannen till synagogan där han misstänkts för att ha beordrat självmordsattacken. Han var omgiven av poliser. Bilder av mannen har visats upp av en privat tv-station i Turkiet. Enligt uppgifter till CNN ska mannen på plats utförligt ha beskrivit hur attacken gick till.

Än så länge är det oklart om mannen är någon form av lokal terrorledare eller om han ingår i något nätverk som planerade de andra attackerna.

Mannen greps i torsdags i östra Turkiet efter tips om att han skulle lämna landet och fly till Iran. På lördagen meddelade den turkiska domstolen att mannen nu står åtalad för omstörtande verksamhet, ett brott som kan straffas med livstids fängelse, skriver AP.

Malin Ekmark