Spanjorer och japaner dödade vid attentat i Irak

NYHETER

På lördagen attackerades en grupp med åtta spanska agenter i Irak.

Sju spanjorer dödades vid attentatet. Det bekräftar en regeringstjänsteman enligt Reuters.

Senare på lördagen dödes även två japaner i ett bakhåll nära Tikrit norr om Bagdad.

Enligt uppgifter till den spanska tidningen El Mundo reste agenterna i två fordon när de överraskades av attacken i skymningen.

Strax efteråt lyfte spanska helikoptrar från basen i Diwaniya. Från luften såg de två kroppar som förmodas tillhöra två döda spanska agenter. Även Sky News reporter såg på platsen döda kroppar och två utbrända fordon.

– Vi såg fyra döda men vittnen på platsen sa att det fanns flera döda bakom de brinnande fordonen, sa han i en direktsändning på Sky News.

Enligt somliga vittnen hade två spanjorer förts från platsen i ett tredje fordon. Till slut kom uppgifter från en regeringstalesman som sa att sju spanjorer dödats och en skadats, en uppgift som även El Mundo fått från det spanska försvarsdepartementet.

"Amerikanska spioner"

Enligt Sky News reporter på plats mellan Bagdad och al-Hilla ska en jublande folkmassa ha befunnit sig på platsen för attacken och hävdat att de döda tillhörde amerikanska CIA och var spioner.

Den 9 oktober dödades en annan spansk agent, José Antonio Bernal Gómez, med ett nackskott i sitt hem i Bagdad. Han var anställd av samma organisation, Centro Nacional de Inteligencia, CNI, tidigare känt som Cesid.

Ytterligare en spanjor, Manuel Martín-Oar, dog efter de skador han fick vid attacken mot FN:s högkvarter i Bagdad i augusti.

Två japaner, som kan ha varit diplomater, dödades senare på lördagen i vad som tycks vara ett bakhåll nära Tikrit, norr om Bagdad. Det sade en talesman för det japanska utrikesdepartementet sent på lördagskvällen, svensk tid.

Malin Ekmark, TT