Vansinnesfärd i stulen lyxbil - tre skadade

1 av 3 | Foto: P-O SÄNNÅS
här grips paret Den 27-årige mannen och den 25-åriga kvinnan misstänks ha varit drogpåverkade under den blodiga färden genom Stockholm. De tvingade till sig en lyxbil, körde över en man och överföll en taxichaufför.
NYHETER

Här grips det drogpåverkade rånarparet.

Under en halvtimmes vansinnesfärd i en stulen lyxbil har de jagats av polisen genom Stockholm.

En fotgängare kämpade i natt för sitt liv efter att ha mejats ner på ett övergångsställe.

Det unga paret, han 27 och hon 25, sitter nu anhållna. På bara en halvtimme gjorde de sig skyldiga till rån, grov vårdslöshet i trafik, smitning, rånförsök och grovt rattfylleri.

- Vi väntar några timmar med att förhöra dem, eftersom vi misstänker att de är drogpåverkade, sa Thomas Järnkrok vid Södermalmspolisen i natt.

Tvingade till sig bil

Vansinnesfärden började vid halv åtta i går kväll. Då gick paret fram till en 33-årig man som stannat sin Mercedes ML 320 i Vasastan i centrala Stockholm.

Han hotas med kniv och misshandlas av både mannen och kvinnan. Därefter tar de lyxbilen och kör iväg i hög fart.

- Det var ett handgemäng, men han mår ganska bra. Han verkar ha tagit rånet rätt så sansat, berättar en kompis till 33-åringen.

Fem minuter efter rånet mejar paret ner en 27-årig man vid ett övergångsställe.

Mannen hamnar under den tunga bilen och släpas med 20 meter. Han skadas mycket svårt och förs till Karolinska sjukhuset.

- Hans tillstånd är allvarligt men stabilt. Men varken vi eller sjukhuset vet omfattningen av hans skador, säger Thomas Järnkrok vid Södermalmspolisen.

Paret kör upp på E 4:an, krockar med en bil men lyckas ändå fortsätta.

Överfaller taxi

Ett tjugotal polispatruller har nu tagit upp jakten på rånarparet. De lämnar E 4 och kör in i bostadsområdet Traneberg i västra Stockholm där bilen dumpas.

Deras nästa offer blir en taxichaufför som stannat för att släppa av en kund. Han överfalls och kvinnan krossar en flaska mot hans huvud.

- Det blir slagsmål där också. Men de misslyckas med att ta bilen och springer därifrån, säger Thomas Järnkrok.

Polisen är snabbt på plats och en hundpatrull får upp spåret. Paret klättrar upp på en byggnadsställning några hundra meter därifrån för att gömma sig, men upptäcks av polisen.

- Gripandet var odramatiskt, säger Thomas Järnkrok.

Dömd för knarkbrott

Både mannen och kvinnan är tidigare kända av polisen, men enligt vad Aftonbladet erfar har ingen av dem något längre brottsregister.

Den 27-årige mannen är visserligen välkänd i narkotikasammanhang, men bara dömd för några småbrott.

Gunnar Svensson, Andreas Harne