Sjutton, vad fina klappar

Det blir en önskejul i år för rekordfamiljen

Foto: veronica karlsson
TIDIG JULAFTON Familjen Björklund: Tobias, 19, Elvis, 13, pappa Hans, mamma Mait, Nathalie, 8, Benny, 6, Daniel, 25, Ronny, 4, Veronika, 23, David, 10, Kristian, 12, Jimmy, 14, Tommy, 24, Amanda, 5, Mikaela, 16. Fattas gör Marie och Madeleine, 21, Mikael, 27, och Dennis, 17. "Om jag varit borta för länge kommer jag hit och äter middag. Då saknar jag mina syskon", säger Daniel.
NYHETER

GÄVLE

17 barn. Och sex barnbarn.

Det blir många klappar att köpa.

Återbäringen räddade julen för 17-barnsmamman Mait Björklund.

Första sonen kom när Mait var 20. I dag är hon 47. Yngsta grabben är fyra.

- Jag har alltid velat ha många barn. Men jag trodde kanske inte att jag skulle få så här många.

Men Maits barnlängtan minskade inte.

- Sen ville man bara ha en till och en till"

Mait skrattar lite. Tillsammans med Hans skapade hon sin stora familj. Alla barn är planerade. I dag är de skilda men goda vänner.

Rejäl julklappsrunda

Mait skickade sin ansökan till Återbäringen. Som hjärtsjuk måste hon klara sig på sjukbidrag. Och då är det svårt att få pengarna att räcka till julklappar till alla. Återbäringen ryckte ut och tog med henne på en rejäl runda på ett leksaksvaruhus och en elektronikbutik.

17 barn innebär matinköp varje dag - sex liter mjölk, fyra liter filmjölk, fem limpor. Att samla alla runt matbordet är svårt. I stället lagar de mat i omgångar.

Syskonkiv? Jodå.

- Alltid är det något. Men det är mycket kärlek också. Att ha så många barn är jättekul. Och läkarna säger att kroppen har klarat det bra, säger Mait.

Men det har varit tufft också. En del har svårt att acceptera deras val.

- Jag har varit med om att folk pratar och beter sig illa, säger Mait.

Fyller rummet

Det tänks mycket mellan hyllorna. Alla ska få något, och det är väl ingen vi glömt nu?

Klapparna blockerar hela vardagsrummet. Amanda, 5, och Nathalie, 8, är först lite blyga men ler hela tiden. Efter en stund är de och brorsorna i full gång med att klämma, skaka och läsa på namnlapparna.

Vi fångade 13 av barnen på bild. Annars är det bara vid jul som man lyckas samla hela skaran. Då kokas 10-literskastrullen full med risgrynsgröt.

Mait Björklund ville ha många barn. Familjen växte och växte. Och växte. I dag har hon 17 barn och är med stor sannolikhet Sveriges rekordmamma. Men när julen närmar sig kommer oron i magen. Önskelistan är lång och plånboken tunn. Återbäringen tog med Mait ut och handlade julklappar. Arne Hultén, 81, i Grästorp önskade sig en moped av Återbäringen. Nu behöver han inte missa en enda fotbollsmatch på Varaslätten.

Alexandra Forslund

ARTIKELN HANDLAR OM