"Tyck inte synd om invandrare"

1 av 2
NY BOK "Relationen till Sverige är som en kärlek, en svår kärlek. Ingen är riktigt ärlig när det gäller svår kärlek", säger Ana Martinez.
NYHETER

I sin nya bok gör Ana Martinez upp med de svenska integration- smyndigheterna.

- Jag skulle vilja skicka alla på kurs, eller i terapi, så att de kan förlora det här tycka synd om- och ta hand om-syndromet, säger hon.

Hon är den kända radiorösten som nu också kan ses som chilensk bitch i tv-serien "Dream team".

På onsdag släpps hennes bok "Inte långt från Rio de la Plata - integration som konst och plåga". Och hon sparar inte på kritiken.

Solskenshistoria

I den erfarenhetstyngda ryggsäcken har hon 30 år som "svenskargentinska".

- Jag tycker själv att jag är en solskenshistoria. Det har gått väldigt bra för mig. Då känns det legitimt att skriva om det jag kritiserar. Man kan inte anklaga mig för att vara bitter.

Nej, bitter är hon inte i boken. Men kritisk. Och rolig.

Det sistnämnda, hennes humor, oroar henne en smula.

- Kommer de att avfärda mig för att boken är skriven med mitt tangotemperament? Jag menar att man måste ha kvar sitt temperament när man integrerar sig. Det är det som är integration. Det jag har i bagaget, det behåller jag. Och sedan berikar vi varandra.

Ana Martinez anklagar Sverige för att syssla med dubbel bokföring.

Visst, ni invandrare är välkomna hit.

I nästa steg åker alla jobbansökningar med utländska namn rakt ner i papperskorgen.

Inte heller regeringen går fri från Anas kritik.

Kritiserar Persson

- Göran Persson höll föredrag för 900 kvinnor. Han charmade alla. Bland annat sa han att det är jätteviktigt att invandrare integreras.

- Då tänkte jag i mitt stilla sinne: Jaha, Göran, och var har du din integrerade invandrare i regeringen? Det är dubbel bokföring.

Leif-Åke Josefsson