"Anna tog alltid så väl hand om mig"

Kronprinsessan Victoria fick första exemplaret av boken om Anna Lindh

Foto: URBAN ANDERSSON
ljusa minnen Tillsammans med Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin bläddrar kronprinsessan Victoria i minnesboken om Anna Lindh, skriven av Olle Svenning. "Jag kan fortfarande höra hennes skratt när jag ser bilderna i boken", säger Victoria.
NYHETER

Kronprinsessan Victoria fick ta emot det första exemplaret av "Anna Lindh - en minnesbok" av Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin.

- Jag kan fortfarande höra hennes skratt när jag ser bilderna i boken. Det känns så overkligt att hon är död, säger Victoria.

Foto: PONTUS HÖÖK
Anna Lindh och Victoria besökte FN-huset i New York för tre år sedan.

Kronprinsessan fick Olle Svennings nya bok på Arlandas VIP-avdelning innan hon och hovets presschef Elisabeth Tarras-Wahlberg åkte i väg på en tvådagarsresa till Hamburg.

"Vilka stora glasögon"

Tillsammans med Aftonbladets chefredaktör bläddrar hon intresserat i boken som inleds med en bild av den målning som Annas pappa Staffan gjort av henne.

Bilderna från Annas karriär framkallar igenkännande leenden.

- Tänk vilka stora glasögon hon bar då, säger Victoria.

Så kommer de in på det tragiska dådet på NK den 10 september i år.

- Jag var i Genève då jag fick reda på att Anna Lindh hade blivit överfallen, berättar Victoria. Först sa man att hon hade blivit knivskuren i handen. Det lät inte alls så farligt.

- Morgonen därpå ringde Elisabeth Tarras-Wahlberg mig och talade om att hon var död. Det känns fortfarande overkligt.

"Hon var en färgklick"

Kronprinsessan och Anna Lindh kände varandra ganska väl. De har gjorde flera långa resor tillsammans.

- Jag minns speciellt en konferens i FN-huset i New York. I salen fanns nästan bara kostymklädda män. Och så klev Anna in. Plötsligt förändrades hela stämningen i lokalen. Det kändes fantastiskt att uppleva det.

Anna Lindh och kronprinsessan besökte också Bryssel tillsammans.

- Det var när Anna var miljöminister. Hon var djupt engagerad i det som hände vid Hallandsåsen.

- Anna tog alltid väl hand om mig, hjälpte mig på alla möjliga sätt. Hon var ju själv väldigt ung när hon hamnade i hetluften och det är som bekant inte alltid så lätt.

Victoria säger att saknaden efter Lindh är väldigt stor.

- Anna Lindh var otrolig. Hon var en sprudlande färgklick som alltid kunde locka fram ett skratt bland alla "mörka kostymer".

Urban Andersson