Skandias styrelse i krismöte

Storstädning väntar efter utredningen som presenteras under måndagen

NYHETER

STOCKHOLM

Skandias styrelse har i helgen suttit i krismöten om slutsatserna i advokat Otto Rydbecks utredning, som läggs på måndag.

Flera ledamöter med styrelseordföranden Bengt Braun i spetsen kommer sannolikt att petas ur styrelsen, tror bedömare som TT talat med.

Foto: björn lindahl
Skandias styrelseordförande Bengt Braun förnekar uppgiften att han godkänt ett bonusprogram i hundramiljonersklassen till cheferna i American Skandia utan att informera styrelsen.

Braun var efter styrelsemötet korthuggen om eventuella slutsatser.

Kan du säga någonting om vad ni kommit fram till?

-Nej, det kommer under morgondagen (måndagen), säger Bengt Braun.

Otto Rydbeck och auktoriserade revisorn Göran Tidström har sedan i våras borrat sig in i den skandaldrabbade finanskoncernens innersta vrår. De har försökt vända på alla stenar och intervjuat före detta och nuvarande Skandiachefer och anställda.

Betala tillbaka

Rydbeck anser att han fått all den dokumentation han behöver och tipsen från både före detta och nuvarande Skandiaanställda har varit många.

De extrema bonusarna kommer att redovisas i rapporten. Och det kommer att leda till krav på återbetalning från de värsta bonusjägarna tror bedömare som TT talat med.

Det rör sig om bonusar och ersättningar för sammanlagt flera miljarder kronor. Förre chefen för American Skandia, Jan Carendi, bemötte i veckan uppgifter om att han kvitterat ut nära 700 miljoner kronor i bonusar och ersättningar.

Enligt Carendi rör det sig ''bara'' om 280 iljoner kronor.

Enligt Affärsvärldens nätupplaga på söndagen godkände Bengt Braun ett bonusprogram i hundramiljonersklassen till cheferna i American Skandia utan att informera styrelsen.

Dementerar uppgifterna

Men dessa uppgifter får Braun att slå bakut.

-De är helt gripna ur luften, och det kommer också att framgå av Rydbecks rapport, säger han till TT.

-Det är fullständigt oriktigt. Det här är över huvudtaget inget program jag känner till, eller har haft någon del i, fortsätter Bengt Braun.

Han vill i övrigt inte vidare kommentera några uppgifter.

American Skandia såldes i slutet av 2002 med en förlust på fyra miljarder kronor.

Braun var också en av konstruktörerna bakom det optionsprogram som gav Skandias högsta ledning 1,5 miljarder kronor att dela på.

Hanteringen av bonus- och optionsprogram tvingar fram en storstädning i styrelsen för att återupprätta förtroendet för finanskoncernen, tror bedömare TT talat med.

De tre före detta Skandiacheferna Lars-Eric Petersson, Ola Ramstedt och Ulf Spång riskerar fängelse för att de försökt dölja kostnaderna för lyxrenoveringar av deras bostäder på sammanlagt åtta miljoner kronor.

Förre finanschefen Ulf Spång skrev på egen hand under ett bonusavtal med förre chefen för bolagets kapitalförvaltning Anders Kvist värt sex miljoner kronor.

Avtalet slöts när kapitalförvaltningen såldes till den norska DNB-koncernen och Anders Kvist anställdes av det norska bolaget. Men styrelsen informerades inte.

Fler graverande uppgifter kommer enligt Otto Rydbeck att avslöjas.

Riskerar skadeståndstalan

Men den kanske viktigaste frågan är om pensionsspararna i Skandia Liv kan väcka skadeståndstalan mot Skandia för de märkliga internaffärerna, som anses ha missgynnat Skandia Liv med flera miljarder kronor.

I livbolagets egen utredning som presenterades i september fick förra ledningen hård kritik. Den ansågs ha varit påfallande osjälvständig och inkompetent i förhållande till moderbolaget Skandia i minst åtta storaffärer, vilket missgynnat försäkringsspararna.

Men moderbolaget Skandia friades från misstankar att ha skott sig och mycket pekar på att Otto Rydbeck kommer till samma slutsats.

CG Ström/TT