Läkare skriver ut narkotika för pengar

Reporter fick 465 narkotikaklassade tabletter på 37 minuter

NYHETER

Tre snabba besök hos en allmänläkare, en psykiatriker och en gynekolog gav Göteborgs Postens reporter 465 narkotikaklassade tabletter.

Besöken tog bara 37 minuter.

Göteborgs Postens reporter ville se hur snabbt hon kunde få ut narkotikaklassade läkemedel som sömntabletter, värktabletter och nervtabletter.

Hos allmänläkaren fanns en skylt med uppgiften att de inte skrev ut just den typen av medicin. Men fem minuter med läkaren gav trehundra narkotikaklassade piller.

– En femhundring på bordet och jag kan lämna mottagningen med tre recept på Flunitrazepan, Stesolid och värktabletter i fickan, skriver GP:s reporter.

– Inga frågor. Ingen journalföring. Inget kvitto.

Jämförs med heroin

Till psykiatrikern behöver reportern inte ens gå. Två telefonsamtal och en inbokad tid en vecka senare är allt som behövs. Reportern säger att hon inte klarar sig till besöket nästa vecka, att hon måste ha medicinen nu.

– Vad brukar du ta, frågar läkaren och ordnar ett telefonrecept på Stesolid.

Veckan efter skriver han ut ännu mer medicin till reportern när hon kommer på besök.

– Sedan visar han med sina fem fingrar att besöket kostar 500 kronor. Inget kvitto.

Hos gynekologen går det till på ungefär samma sätt. Besöket kostar 400 kronor. Inget kvitto.

Både läkare och missbrukare som GP talat med säger att det är lika svårt att bli fri från läkemedelsmissbruk som att sluta med heroin. Ändå är bilden från polis, socialstyrelse, läkare och missbrukare entydig: många läkare skriver ut narkotikaklassade läkemedel utan läkarundersökning, utan diagnos och utan information.

Malin Ekmark