Kvinnan: Det är obegripligt

Den friande domen i gruppsexmålet har knäckt 35-åringen - nu hoppas hon på upprättelse av RÅ

NYHETER

Rättsprocessen har knäckt den 35-åriga tvåbarnsmamman som i dag lever gömd och med skyddad identitet.

- Jag kan inte fatta det här, säger hon.

Nu kan hon få upprättelse av riksåklagaren - som granskar fallet.

Foto: PETER KNOPP
DE ÅTALADE GÅR FRIA De fyra männen som åtalats för grovt sexuellt utnyttjande av den 35-åriga tvåbarnsmamman i Tumba friades av Svea hovrätt. Domen visar att kvinnan befunnit sig i vanmakt men hovrätten anser att det inte kan styrkas att männen insåg det. Här anländer männen till hovrätten med sin advokat.

Efter att flera män turats om att ha sex med den redlöst berusade kvinnan fanns mer än ett 50-tal spermabesudlingar i hennes säng. Men i rätten fick tvåbarnsmamman ingen upprättelse. De fyra misstänkta frikändes från misstankarna om grovt sexuellt utnyttjande.

- Hon blev bestört . Mentalt är det oerhört jobbigt att gå igenom en sådan här rättsprocess två gånger, hon känner sig ifrågasatt, säger hennes advokat Nils Uggla.

Satt i vanmakt

Hovrättens dom visar att kvinnan befunnit sig i vanmakt. Däremot kan det inte styrkas att männen insåg det.

När kvinnan fick domen återgiven av sin advokat sa hon uppgivet:

- Det är helt obegripligt.

I går begärde riksåklagaren in domen. Om RÅ kräver det så måste fallet upp i Högsta domstolen.

- Den här domen blev omskriven direkt och då vill vi skaffa oss kännedom om vad den handlar om, säger Gudrun Antemar, chefsjurist vid RÅ.

Lång väg tillbaka

Inom fyra veckor ska domen överklagas.

Tvåbarnsmamman har en lång väg tillbaka till ett fungerande liv. Redan dagen efter att männen varit där tog hon sina två barn och flydde.

- Hon kunde inte vara där över huvud taget. Under en rekonstruktion i samband med utredningen mådde hon jättedåligt bara av att se allting, säger Nils Uggla.

Skyddad identitet

En och en halv månad senare flyttade kvinnan till en ny bostad på annan ort med sina barn. Familjen lever under skyddad identitet.

- Det är oftast offren som måste flytta från orten. Kvinnor i sådana här domar blir dubbelt bestraffade, dels genom att bli utsatta och sedan inte trodda, säger Carina Ohlsson, ordförande för Sveriges kvinnojourers riksförbund, SKR.

Upprör även män

Hon tror att domen upprör män lika mycket som kvinnor.

- Män beskrivs som oerhört schablonartade, som om detta vore ett normalt beteende. Jag vill hävda och tro att de flesta män inte tycker så.

Under det senaste halvåret har tvåbarnsmamman fått psykologhjälp för att bearbeta sina minnen av händelsen.

Studerar igen

I dag har hon återupptagit sina högskolestudier och försöker leva så normalt som möjligt. Många i hennes omgivning har inte en aning om vad hon varit med om.

Tvåbarnmamman - och de frikända männen

Tidigare artiklar

Annika Sohlander