”Hur ska man våga släppa ut sin dotter utanför dörren efter detta?”

Ann-Marie Tung från Sveriges kvinnojourers riksförbund svarar på läsarnas frågor i ett chatt

NYHETER

Lisbeth säger: Varför är det så svårt att få till stånd en lagändring när det gäller våldtäkt?

   Ann-Marie Tung säger: Lagändring är på väg. Den nya lagen kommer bl.a innebära ett bättre skydd för våldtäktsoffer som är i vanmakt. Men lagarna tillämpas inte på rätt sätt. Jag tror att det beror på sexism och okunskap.

Bl säger: Har kvinnan chans till upprättelse?

   Ann-Marie Tung säger: När det gäller fallet i Tumba så kan kvinnan få upprättelse i Högsta Domstolen men då krävs att riksåklagaren väljer att ta upp målet.

suzz säger: Hej! Vad ska man som tjej göra om man hamnar i en situation som verkar hotfull, och på väg att leda mot eventuell våldtäkt. Jag menar, om man är ensam i ett rum med fem killar, då är det inte så lätt att våga säga ifrån.

   Ann-Marie Tung säger: Nej, då är det mycket svårt att säga ifrån. Det kan ju vara en oerhört hotfull situation. Det är okunskap om könsmakt om man inte inser det.Tyvärr är det så att kvinnor och flickor fortfarande måste vara på sin vakt. Jag kan inte ge ett enda svar på den frågan. Men det finns feministiskt självförsvar som kan hjälpa. Det är ju killarna som skall ändra sig.

Patrik 37 år Gotland säger: Hej Ann-Marie. Jag är en vanlig kille på 37 som här och nu vill uppmana alla män som läser det här att ta avstånd från sexövergrepp. Jag vill också uttrycka min sympati för mamman som blev våldtagen av männen som frikändes. Jag tror på dig och det fruktansvärda du upplevt, stå på dig. Jag tycker du ska ha din upprättelse, och jag och förhoppningsvis alla som läser det här, kommer och kräva det av våra myndigheter

   Ann-Marie Tung säger: Tack för inlägg i debatten! Vi behöver fler killar som du.

heiro säger: Varför ser domstolar ner på kvinnor som har blivit våldtagna.Var går gränsen för våldtäkt, ett nej är ju ett nej.

   Ann-Marie Tung säger: Tyvärr finns det mycket ovilja och okunskap inom rättsväsendet när det gäller mäns våld mot kvinnor.

orolig säger: Hej Ann-Marie!!..

Jag har en kompis på 15 år.

Hon har vatt kompis med en kille. Nu vill han att de ska bli ihop, vilket hon inte vill.

Så han har börja hota och slå henne.

Han har gått så långt att han har makt över henne. Han kommer till hennes skola, festerna hon är på, allt hon gör så är han där. Så nu är hon livrädd, hur ska man hjälpa henne? För hon vågar inte anmäla honom, och hans kompisar.

/Orolig kompis

   Ann-Marie Tung säger: Det låter på din beskrivning av killen som han är en den typ av person som är kontrollerande och därför skulle kunna begränsa och kanske skada din kompis. Hon bör inte vara ensam. Hon bör berätta för sina vänner och familj om vad hon är utsatt för. Du kan polisanmäla killen om hon inte vågar. Hon kan också ta kontakt med en tjejjour som kan stötta henne och ge henne råd om killen fortsätter att förfölja henne.

säger: Är kvinnor som druckit för mycket befriade från allt ansvar för vad dom ger sig in i?

   Ann-Marie Tung säger: Enligt lagen nej. När det gäller till exempel våldtäkt så gör det stor skillnad om man försatt sig själv i berusat tillstånd eller om någon annan har drogat dig för att begå övergrepp.

lisa säger: Jag har själv, som barn, varit sexuellt utsatt. Hotad att inte berätta med ord som "ingen skulle ändå tro dig" "jag skulle ändå inte bli åtalad" osv. Och sanningen är ju, han hade rätt. Så väldigt få sexualförbrytare åtalas. Hur kan vi jobba för en lagändring?

   Ann-Marie Tung säger: Lagen kan bli bättre, men den är inte det största problemet. Problemet är tillämpningen. När det gäller sexuellaövergrepp mot barn finns det tyvärr mycket stora brister när det gäller t.ex. förhörsmetoder och bevisning. Där måste en förändring ske.

minna säger: Det är ju allt fler unga killar som göra såna här saker. Vad beror det på tror du? Och vad kan man göra för att de ska haja att man inte kan göra så?

   Ann-Marie Tung säger: Jag vet inte om det begås fler gruppvåldtäkter nu, men det har uppenbarligen skett en attitydförändring som är skrämmande. Killarna i Tumbafallet ger uttryck för en unken kvinnosyn. Tycker man inte att kvinnor är människor så bryr man sig väl inte om konsekvensen av det man utsätter dem för. Vi måste ha motvikt mot porrens bild av sex och sexualitet. Vi får jobba feministiskt för attityd förändring, förbättra sexualundervisningen i skolan osv.

Anth säger: Är också en man (eller pojke) på 21 år. Hur människor (vare sig de är män eller inte) kan göra något sådant är helt bortom mig. Som jag förstått det frågas kvinnor som blivit våldtagna ut om deras klädsel osv under rättegången, vad kan det finnas för nödvändig information att få reda på om deras kläder? Har verkligen svårt att förstå att det här ens har blivit en debatt då det för mig verkar så självklart att det som hänt är helt avskyvärt och männen som gjort det borde ha åtalats och hamnat i fängelse under en lång tid. Vart är Sverige på väg? Allt det här skrämmer mig.

   Ann-Marie Tung säger: Du har rätt i att kvinnors klädsel är irrelevant i våldtäktsmål. Man har väl inte rätt att våldta någon för att de har fel sorts kläder på sig!? Det står också uttryckligen i rättegångsbalken att man inte skall ta med sådan irrelevant information. Men advokater står ändå och påstår i TV att det är så de gör sin bedömning. De ställer sig alltså över lagstiftningen. Jag delar din oro men hoppas ändå att Sverige är på väg åt rätt håll.

Orolig Mamma säger: Hur skall man våga gå ut en kväll efter detta, och HUR skall man våga släppa ut sin egen dotter utanför dörren efter detta? Man talar om varför inte kvinnor tas in i företagens styrelser, hur skall det gå till med denna kvinnosyn i samhället?!

   Ann-Marie Tung säger: Jag förstår din oro. En sådan dom som i Tumbafallet är inte bara kränkande för brottsoffret utan begränsar även alla kvinnors och flickors livsutrymme. Vi måste kämpa för jämställdhet där kvinnor har lika stort livsutrymme som män.

minna säger: Många människor, både kvinnor och män är nog väldigt upprörda efter den här domen. Vad kan vi "vanliga" göra för att skapa en förändring?

   Ann-Marie Tung säger: Vi behöver alla fundera på hur vi ser på män och kvinnor så att vi inte bidrar till att repoducera de fördomar som råder i rättssalarna och på andra ställen.

   Ann-Marie Tung säger: Hej då och tack för alla bra frågor! Om du eller någon som du känner är utsatt för våld eller sexualla övergrepp så ring 112 eller kontakta kvinnojouren. Vi finns på www.kvinnojour.com. Hälsningar, Ann-Marie Tung, SKR