Kameror på stans gator

"Kameror bästa sättet att minska olyckorna"

1 av 3 | Foto: PETER KJELLERÅS
FARLIG KORSNING Tord Ahlborg, chef för trafikpolisen i Stockholm, ser fram emot att de nya fartkamerorna ska komma upp. En aktuell korsning är den vid Odengatan-Sveavägen.
NYHETER

Polisen och kommunen planerar för att sätta upp fartkameror på flera av Stockholms gator.

Det handlar om högt olycksbelastade innerstadsgator där trafiken är intensiv.

- Kameror är bästa sättet att få ner farten och minska olyckorna, säger Tord Ahlborg chef för trafikpolisen i Stockholm.

Tack vare den nya typen av hastighetskameror är det nu möjligt att övervaka vägar med flera körfält, vilket är ett måste på Stockholms gator. Polisen behöver snart inte heller åka ut till varje kamera för att tömma innehållet manuellt. Kamerorna skickar automatiskt bilderna till polisen på dem som kört för fort.

Trafiksäkrare stad

Ännu är ingenting bestämt men automatiska hastighetskameror ingår i kommunens framtidsplan för att göra Stockholm trafiksäkrare. Redan har politikerna fattat beslut om att sänka hastigheten till 30 km/tim på ett stort antal gator, vilket Aftonbladet berättade 24 oktober.

Totalt rör det sig om flera hundra gator i olika bostadsområden i Stockholm.

Vilka gator det blir bestäms av fullmäktige i april.

Nästa steg i trafiksäkerhetsarbetet är att utreda möjligheten att införa automatiska fartkameror.

För trångt för bilar

- Jag ser fram emot det här, säger Tord Ahlborg. I dag har vi mycket svårt att övervaka hastigheten på gatorna eftersom trafiken är så intensiv.

- Vi har ingen plats att stå på med våra bilar och hastighetsinstrument. Det är helt enkelt för trångt.

- Med hastighetskamerorna slipper vi det här problemet.

Vilka gator som skulle kunna bli aktuella för automatisk hastighetsövervakning har man ännu inte börjat diskutera.

- Men personligen vill jag gärna se att fartkameror sätts upp på Centralbron, säger Tord Ahlborg. Där har det hänt massor av olyckor de senaste åren, och alla har stort i sett berott på alltför höga hastigheter.

Automatkameror

Odengatan, Sveavägen och Hornsgatan är andra gator som kan bli aktuella för kameraövervakning. Ringvägen är också en gata med många fortkörare.

Tord Ahlborg kan också tänka sig kameror på S:t Eriksgatan, Götgatan och Stadsgårdsleden.

Från gatu- och fastighetskontoret finns det önskemål om automatkameror på Ulvsundaleden och Drottningholmsvägen. I dag finns det tio stycken hastighetskameror på Huddingevägen. I december sätter Vägverket upp sex kameror på riksväg 73, Nynäsvägen.

Här planeras fartkameror:

Så fungerar kamerorna:

Sven-Anders Eriksson