Väktare inlåsta med misstänkt bomb

Helt affärscentrum evakuerat

NYHETER

En värdetransport i Bålsta norr om Stockholm rånades på söndagskvällen.

Väktarna låstes in av rånarna tillsammans med ett paket som misstänks vara en bomb.

Polisen planerar att skjuta sönder paketet och räddningstjänsten har mobiliserat med helikopter och akutläkare.

Rånarna slog till strax efter att väktarna kommit in på banken i centrala Bålsta norr om Stockholm. En maskerad man slog med en kofot sönder en fönsterruta till bankkontoret, hotade väktarna som var i full färd med att tömma bankens servicebox på pengar och låste sedan in dem bakom en gallergrind i ett trångt utrymme i anslutning till boxen.

Väktarna inlåsta i fyra timmar

På gallergrinden lämnade rånarna kvar ett paket. Polisen vet inte vad det innehåller men arbetar efter teorin att det rör sig om en bomb.

De två väktarna släpptes strax efter midnatt ut från området bakom gallergrinden där de suttit i nära fyra timmar med vetskapen att det kunnat vara en bomb som låg bara några meter från dem.

– Väktarna mår efter omständigheterna bra och förhörs just nu av polisen., säger Christer Nordström, presstalesman för Uppsalapolisen.

Affärscentrumet evakuerat

Stockholmspolisens bombgrupp anlände till Bålsta centrum strax före klockan elva på söndagskvällen. Man planerar att skjuta sönder det misstänkta paketet.

– Det kan vara ett sätt att försena polisens arbete och det kan vara en attrapp, men vi måste sätta säkerheten först, säger Christer Nordström.

Hela affärscentrumet i Bålsta har under kvällen genomsökts och evakuerats. Räddningstjänsten har mobiliserats med bland annat helikopter och akutläkare.

Rånarna kom över en okänd summa pengar. Inget vapen förutom kofoten uppges ha använts vid rånet.

Efter rånet såg väktarna en annan man köra fram med en motorcykel. Den maskerade rånaren hoppade upp bakom föraren, och de båda försvann i riktning mot Stockholm. Polisen har inga spår efter gärningsmännen.

– Möjligen kan det finnas tre-fyra vittnen som ska ha funnits på parkeringen utanför banken. Vi är väldigt angelägna om att få kontakt med dem, säger Nordström.

Åsa Asplid, TT