Den girige

Lena Mellin: Lars-Eric Petersson ledde gubbkulturen på Skandia

NYHETER

Bengt Brauns avgång är ett bondeoffer. Ansvaret för Skandiaskandalen är främst förre vd:n Lars-Eric Peterssons, en verklig girigbuk enligt internutredningen.

Foto: andreas hillergren
Lars-Eric Petersson.

I dag avgick Bengt Braun som ordförande i Skandias styrelse. Vid en extra bolagsstämma i januari kan resten av styrelsen gå samma väg.

Brauns avgång var nödvändig. Någon i styrelsen måste gå. Allt annat var en omöjlighet om försäkringsbolaget skulle behålla någon form av trovärdighet gentemot sina kunder.

Men enligt den utredning signerad advokaterna Otto Rydbeck och Göran Tidström som publicerades i morse ligger en stor del av ansvaret för Skandiaskandalerna på förre vd:n Lars-Eric Petersson.

Han tvingades lämna sin post efter ett stormigt styrelsemöte fyra timmar efter bolagsstämman i april. Där hade Petersson erbjudit sig att jobba resten av året för en enda krona.

Lars-Eric Petersson har, enligt utredningen, systematiskt gått bakom ryggen på företagets styrelse och därmed skaffat sig ekonomiska fördelar.

Fick 70 miljoner extra

Förmånspaketet Sharetracker, som avslutades 1999, begåvades utan styrelsens vetskap med ett tilläggsavtal. Det gav Petersson och dåvarande finansdirektören Ulf Spång 70 miljoner extra.

Advokaterna föreslår att Skandia kräver tillbaka pengarna.

Incitamentsprogrammet Wealthbuilder genomfördes 1998 och 1999 och var till en början begränsat till 300 miljoner kronor. Men Lars-Eric Petersson tog utan styrelsens godkännande bort taket. Det beräknas ha kostat Skandia, och därmed dess kunder och aktieägare, mer än en halv miljard: 550 miljoner kronor.

Lyxrenoverade

Petersson har även misslett aktieägarna genom att inte redovisa vad de olika bonus- och incitamentsprogrammen. Men här delar han ansvaret med Ulf Spång och revisorn Jan Birgersson.

Lars-Eric Petersson hade, tillsammans med förra personaldirektören Ola Ramstedt, också den dåliga smaken att fixa en lägenhet till förre styrelseordföranden Lars Ramqvists son. Det anses särskilt klandervärt eftersom sonen ”genom låg hyressättning och förvärv av inredning i lägenheten” skadat Skandia ekonomiskt.

Tillsammans med Ulf Spång och Ola Ramstedt har Petersson därutöver lyxrenoverat sina lägenheter på Skandias bekostnad. Mest anmärkningsvärt i den härvan är att kostnaderna kallades för ombyggnad av huvudkontoret i bolagets redovisning.

Har största ansvaret

Trion Petersson, Spång och Ramstedt tonar fram som huvudansvariga för Skandiaskandalen. Men eftersom det var Petersson som var högsta hönset faller ansvaret främst på honom.

Advokaternas utredning skriver att ”ett litet antal personer” uppträtt ”djupt oetiskt och eventuellt till och med brottsligt”. Det förefaller vara ett understatement.

Girig gubbkultur

Den bild som tonar fram i rapporten är av en girig gubbkultur där ett antal personer ägnar en överraskande stor andel av sin arbetstid till att klia varandra på ryggen.

Det är inte bara pinsamt för dem. Det är också pinsamt för Skandias styrelse som inte tog tag i problemet på allvar förrän efter årets bolagsstämma. Det var i senaste laget.

Lena Mellin