Kung Harald har cancer i urinblåsan

Norges kung ska opereras

NYHETER

Norges kung Harald, 66, har cancer i urinblåsan och ska opereras om en vecka.

Efter en extrainkallad presskonferens på måndagen blev beskedet om kungens sjukdom den största nyheten i norska medier.

Hovet sammankallade till presskonferens på Oslo slott på måndagen. Strax därefter nåddes stora delar av Norge av beskedet:

Kung Harald har cancer i urinblåsan och ska opereras om en vecka.

Hade blod i urinen

Cancern upptäcktes förra veckan när kungen fick blod i urinen. Läkarna tvingades stoppa en blödning i urinblåsan och senare analyssvar visade att det var cancer som orsakat blödningen, skriver den norska tidningen VG nett.

Urinblåsan kommer att opereras bort och ersättas med en konstgjord blåsa som troligtvis utformas av en bit av tunntarmen.

Operationen anses vara relativt enkel men kungen blir kvar på sjukhuset i några veckor och sjukskriven i upp till tre månader.

Kan bli helt frisk

Kungen har tagit diagnosen med fattning enligt hovchefen Lars Petter Forsberg.

– Kungen är i god form. Han har inte ont. Han har noterat att läkarna sagt att han kommer att bli frisk, säger Forsberg. Vi förväntar oss att kungen kommer att leva ett helt normalt liv.

På presskonferensen sa man att kungen vill ha öppenhet kring sin sjukdom och han har löst läkarna från deras tystnadsplikt, skriver VG.

Sjukdomen kommer inte att påverka familjens julfirande, men förmodligen blir det kronprins Haakon som håller årets nyårstal. Kronprinsen kommer också att vara vikarierande regent under kungens sjukskrivning.

Cancer i urinblåsan

Malin Ekmark

ARTIKELN HANDLAR OM