Fängelse för mutad tjänsteman på migrationsverket

Sålde svenska medborgarskap för 5 000 kronor

NYHETER

Mutskandalen vid Migrationsverket fick på måndagen sitt rättsliga efterspel.

Den 47-årige tjänstemannen dömdes av Norrköpings tingsrätt till två års fängelse för grovt tjänstefel, förskingring och mutbrott.

En restaurangägare som hjälpt 47-åringen att komma i kontakt med invandrare som velat ha svenskt medborgarskap och satt in pengar för deras räkning på tjänstemannens bankkonto dömdes till 100 dagsböter och villkorlig dom för bestickning.

47-åringen fälls för att han under år 2000 mot betalning bland annat försett 16 invandrare med svenskt medborgarskap. De betalade omkring 5000 kronor var och fick sina ansökningar snabbt behandlade. Flera av dem som fick felaktiga medborgarskap är tungt kriminellt belastade.

Åtalad för bestickning

Tjänstemannen tros inte ha varit inte ensam om att ta betalt för att bevilja medborgarskapen. En högre tjänsteman vid Migrationsverket var i början av polisens utredning också misstänkt men han avled i våras. Under rättegången skyllde 47-åringen på den avlidne.

Ytterligare en restaurangägare var också åtalad för bestickning. Han kom dock aldrig till rättegången och misstankarna mot honom får prövas senare.

TT