UD förnekar samtal om frisläppande av Kuba-svensken

”Vi har ingen ny information”

NYHETER

USA förbereder frisläppandet av ett stort antal fångar från Guantanamobasen på Kuba. En källa på Pentagon bekräftar för TT att samtal pågår med en rad regeringar.

Enligt medieuppgifter har USA förhandlat med bland annat Sverige om att släppa fångar, men UD:s rättschef säger sig inte känna till uppgifterna.

– Vi har ingen ny information utom det som står i Time, säger utrikesdepartementets rättschef Carl-Henrik Ehrenkrona till TT.

Ehrenkrona syftar på den artikel som nyhetsmagasinet Time publicerade i helgen och som gör gällande att USA planerar att släppa 140 av de 660 fångarna på basen. Time åberopar militära källor. Senare i helgen skrev nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till den brittiska människorättsorganisationen Fair Trials Abroad att USA förhandlat med Storbritannien, Frankrike, Danmark, Spanien och Sverige om att släppa fångar.

Sverige har en medborgare, en 24-årig man, som hålls fängslad på basen.

Diskussionen förs

- Det känner jag inte heller till, kommenterar Ehrenkrona uppgifterna om förhandlingarna.

Skulle sådana förhandlingar kunna pågå utan din vetskap?

-Knappast.

Ehrenkrona säger att diskussioner om den svenske fången på Kuba förvisso förs ''hela tiden'' men att han inte har hört talas om några specifika samtal om frisläppning eller någon europeisk koordinering.

-Men det är klart att utrikesministern kan göra något som inte jag känner till.

Utrikesminister Laila Freivalds pressekreterare Anders Hagquist säger dock att Freivalds senaste direktkontakt med amerikanerna i ämnet var i Bryssel den 18 november.

-Då framförde Laila Freivalds vår ståndpunkt, som går ut på att svensken antingen ska friges eller ställas inför rätta, direkt till (USA:s utrikesminister) Colin Powell.

Olika uppgifter

På måndagen skrev New York Times att USA planerar att släppa ''mer än 100 fångar'' under två överföringar i december och januari. En källa på försvarshögkvarteret Pentagon bekräftar för TT att Washington för samtal med en rad regeringar om frisläppningar men kallar Times uppgifter om 140 fångar för ''i nuläget spekulativ''.

-Vi kommenterar aldrig överföringar förrän efter det att de skett, säger hon och understryker att frigivningsprocessen är komplicerad.

Advokat Peter Althin, juridiskt ombud för den tillfångatagne svenskens far, säger till TT att han inte tror att 24-åringen är bland de 140 fångar som Time refererar till.

-Då borde jag ha fått någon vink från UD.

Althin säger dock att han är övertygad om att svensken kommer att släppas inom en ''relativt hygglig framtid''.

-Den 18 december är det två år sedan han greps och han har fortfarande inte delgivits någon misstanke. Nu är det viktigt för amerikanerna att i någon mån rädda sitt ansikte.

Carl-Henrik Ehrenkrona uppger att Sverige planerar att göra ett fjärde besök hos svensken på Kuba. En begäran om besöket ska ha lämnats in i september.

Christina Magnergård Bjers/TT