Miljoner människor uppmärksammande världsaidsdagen

Foto: Misha Japaridze/AP
Världsaidsdagen uppmärksammandes på många håll i världen som här i Moskva där aktivister fyllde gatorna.
NYHETER

Spridningen av aids har lett till en global nödsituation.

Det sa världshälso- organisationen UNAids:s Peter Pilot på Världsaids-dagen den första december.

Ryssland är ett av de länder där smittspridningen nu går allt snabbare.

På måndagen var det den stora Världsaids-dagen. Världens ledare och miljontals människor i olika länder uppmärksammade dagen på olika sätt.

Bland annat beslutade världens hälsoministrar att tre miljoner människor med hiv ska få den medicin de behöver innan år 2005 är slut.

Medicinsatsningen kommer att rikta sig till världens fattigaste länder. Får man inte stopp på spridningen där tror man inte heller att man kommer att få stopp på spridningen i världen, rapporterar BBC News.

Antalet smittade ökar

Uppskattningsvis 40 miljoner människor runt om i världen bär nu på smittan. Aids kan vara det största hälsohotet i mänsklighetens historia.

– Miljontals människors liv står på spel. Det krävs massiva och okonventionella insatser för att se till att de fortsätter att vara vid liv, sa världshälsoorganisationen WHO:s doktor Lee Jong-wook.

Det är i Afrika som problemen är störst men nya uppgifter från WHO visar att antalet aidssmittade stiger kraftigt i Ryssland, Kina, Indien och Indonesien. Injicering av droger och sex utan kondom är de vanligaste sätten att bli smittad.

Aidsdagen i Sverige

Malin Ekmark