Fjorton misstänkta terrorister gripna

Brittisk polis genomförde terrorist-razzia

NYHETER

På tisdagen slog polisen till mot misstänkta terrorister i England.

Tidigt på morgonen greps fyra misstänkta terrorister vid razzior i London.

På eftermiddagen kom uppgifter om ytterligare gripanden på andra platser i landet.

Polisen gjorde razzia mot nio adresser i sydvästra London före gryningen.

Fyra män mellan 28 och 32 år greps. De är misstänkta för förövande, förberedelse eller anstiftan till terrorhandlingar, sade en polistalesman.

Senare på eftermiddagen kom Sky News med uppgifter om att ytterligare sex misstänkta terrorister gripits, den här gången i Cambridge. Och sedan rapporterade man att ytterlige fyra gripits, den här gången i Dudley Walsall.

Terrorberedskap

Storbritannien har haft förhöjd terrorberedskap alltsedan helgen före den amerikanske presidentens statsbesök i förra månaden. Då bedömdes risken för en terrorattack som överhängande.

Något specifikt mål har inte nämnts offentligt, men det förekommer mycket spekulationer om att Usama bin-Ladins terrornätverk al-Qaida eller någon annan terrorgrupp kan tänkas försöka sig på en attack under veckorna före jul.

Blair manar

När premiärminister Tony Blair höll sin månatliga presskonferens på Downing Street på tisdagen manade han britterna till fortsatt vaksamhet.

– På grund av sina erfarenheter i det förgångna vet britterna att vi bör förhålla oss vaksamma men lugna inför terrorismen - och vara fast beslutna att slå ned den, sade Blair.

Det är inte känt om tisdagsmorgonens razzior hade något samband med gripandet i Gloucester i sydvästra England i torsdags. Där greps en 24-åring som misstänks ha band till terrornätverket al-Qaida. Han sitter nu i polishäkte i London och senast på onsdagen måste formella anklagelser riktas mot honom, annars ska han försättas på fri fot.

Enligt den nya brittiska terroristlagen kan också de fyra som greps på tisdagen vara frihetsberövade i högst sju dagar utan att någon anklagelse riktas mot dem.

Attacker omintetgjorda

I helgen avslöjade Londons borgmästare Ken Livingstone att polis och säkerhetsorgan har omintetgjort fyra terrorattacker mot London:

-?Vi har förhindrat fyra planerade attacker som skulle ha orsakat förödelse och tagit liv i vår stad, sade borgmästaren. Han lämnade inga ytterligare detaljer.

I sydöstra England sitter sex män frihetsberövade hos Sussexpolisen sedan i förra veckan med stöd av en annan sektion av terroristlagen som handlar om anskaffande av pengar eller egendom i terrorsyfte.

Tidningen The Times rapporterade på tisdagen att en brittisk student greps i norra Irak för en månad sedan, misstänkt för att ha kommit för att ansluta sig till en gruppering med band till al-Qaida.

Tidigare artiklar

TT , Malin Ekmark

ARTIKELN HANDLAR OM