"Skandiacheferna bör få fängelse"

Läs hela chattet med Carl Hamilton

NYHETER

Toppcheferna inom Skandias förra ledning borde hamna bakom lås och bom för att lära näringslivet en läxa.

Det sade Carl Hamilton, ekonom och kolumnist i Aftonbladet, i en chatt med aftonbladet.se:s läsare.

Ola säger: Vad anser du om de senaste avslöjandena om bonusar i Skandia? Är detta rimligt?

   Carl Hamilton säger: Nej, det här är en av de största näringslivsskandalerna någonsin i Sverige. Det är med alla mått mätt både orimligt och omoraliskt.

Katya säger: Har etiken och moralen inom det svenska näringslivet blivit sämre med åren?

   Carl Hamilton säger: Jag tror det finns två förklaringar till skandalerna. Den ena är att media är mer uppmärksamma, den andra att direktörerna tappade fotfästet under börsbubblans tid.

Brink säger: Tycker du att Skandiamännen ska ha fängelse?

   Carl Hamilton säger: Ja, uppriktigt sagt, jag tror att det vore nyttigt och tankeväckande för hela näringslivet om ett par av de där figurerna hamnade bakom lås och bom.

JanBanan säger: Hur tycker du att Skandia har hanterat den här så kallade skandalen?

   Carl Hamilton säger: Sådär. Jag tycker i huvudsak att Skandia har anpassat sig efter opinionens krav. Utnämningen av den nya vd:n som tillhör det gamla bonusgänget är en stor miss.

Benke säger: Tror du att det kommer att avslöjas liknande skandaler i andra storföretag?

   Carl Hamilton säger: Nej. Den viktiga skillnaden är att den gamla ledningen kastades ut ur Skandia. Det är nästan alltid då skandalerna avslöjas.

Bolla säger: Företag har ju dokument för att redovisa sitt arbete med miljö- och jämställdhet. Borde man även ha krav på etikredovisning?

   Carl Hamilton säger: Ja. Men man ska komma ihåg att nästan inget företag har pratat så mycket om etik som Skandia. Det är viktigt att det finns en oberoende kontroll.

Crk säger: Hur ser framtiden ut för de här uslingarna? Jag tänker då både på skandalmännen och Skandia.

   Carl Hamilton säger: Jag är rädd att Skandia och skandalmännen kommer att nå någon slags förlikning. Skammen kommer direktörerna att ha kvar men också en stor del av pengarna.

X säger: Hur kan aktierna på Skandia gå upp på börsen? Har dessa miljonärer köpt?

   Carl Hamilton säger: Jag tror inte att Lars Eric Petersson har köpt. Han vet hur utbombat bolaget är. Men börsen tror sannolikt att detta är botten.

Patrik säger: Hur öppen är insynen i aktiebolag när det gäller bonus och liknande, kan aktieägarna få reda på denna informationen?

   Carl Hamilton säger: Enligt börskontraktet ska vd:s ersättning och pension redovisas i årsredovisningen. Alla belöningsprogram behöver inte redovisas. I USA har aktieägare i flera år krävt att samtliga kostnader för bonusprogram ska redovisas öppet.

Moa säger: Jag vet inte någon jag känner som skulle satsa en krona i försäkring eller

dylikt hos Skandia. Måste inte hela Skandia säljas ut till något vettigare

företag?

   Carl Hamilton säger: Så kanske det blir. Framför allt behöver Skandia en styrelse och en vd med integritet som inte är belastad.

X säger: Tycker du att de ska betala igen pengarna som de har stulit?

   Carl Hamilton säger: Ja.

Oförstående säger: Det verkar som om det hade varit ok om "bara" 356 miljoner försvunnit i bonus istället för 903. För mig låter det som alldeles för mycket. Är det så här svenska företag utan en tydlig familj elller dylik ägare fungerar?

   Carl Hamilton säger: Tyvärr så fungerar svenska börsföretag så här även med en tydlig familj som ägare. Sven Söderberg som tillhör en klassisk svensk ägarfamilj var ordförande i Skandia fram till 1998.

Kenta säger: Hur utbredd är den här formen av girighet bland topparna idag tror du?

   Carl Hamilton säger: Den tycks vara patologisk.

Ola säger: Hur får man förtroendet tillbaka till politiker och affärsmän när folks syn på dessa undergrävs. Alla kan inte vara dåliga?

   Carl Hamilton säger: Ja, "the good guys" måste ta kontrollen över bolagen. Man måste göra upp med det förflutna, ändra sitt beteende, sänka ersättningsnivåerna drastiskt.

X säger: Har dessa människor totalt tappat omdömet? En vanlig svensk familj har mellan 20-30 tusen netto i månaden. Dessa människor tjänar väl detta på en dag. Kan de tänka klart? Hur tänker de?

   Carl Hamilton säger: Jag är rädd att de tjänar 20 000 i timmen när det handlar om de här nivåerna. De har förlorat sig själva i jakten på alltmer pengar.

aftonbladet.se