”Jag skulle svimma på Robinson-ön”

Läs chattet med äventyraren Ola Skinnarmo

NYHETER

Just nu befinner sig äventyraren Ola Skinnarmo på ön Sydgeorgien nära Antarktis.

Men på tisdagen tog han sig tid till att chatta med aftonbladet.se:s läsare om sin idol Ernest Shackleton, Robinson, nära döden-upplevelser – och om sälar som väger fyra ton.

Jesper Weissglas Äventyraren Ola Skinnarmo chattade med Aftonbladets läsare direkt från Antarktis. (Bilden är från en tidigare expedition till Grönland).

Jocke säger: Ge oss en direktrapport om väder, temperatur och vind där du befinner dig!

   Ola Skinnarmo säger: Just nu så är det soligt men ganska blåsigt. Det kommer fallvindar från bergen. De är starka och kalla. Runt noll grader, men i lä kan solen värma.

Lena säger: Pest eller kolera: Om du måste välja mellan att bli attackerad av en isbjörn eller att ha 230 blodiglar över hela kroppen, vad väljer du?

   Ola Skinnarmo säger: Jaaa, svår fråga. Inget av alternativen, ärligt talat. Måste fundera på det ett tag.

Nisse säger: Har det hänt något allvarligt oförutsätt än?

   Ola Skinnarmo säger: Det värsta var när Hannibal anfölls av en pälssäl. De kan väga uppemot 200 kilo och vara väldigt aggressiva. Det slutade med att han skadade knät.

Bobbie säger: Varför utsätter du dig själv för dessa svårigheter och faror? Vad är din drivkraft?

   Ola Skinnarmo säger: Att verkligen vilja leva livet. Expeditionen har hittills varit fantastisk. Det har inte bara varit jobbigt... Jag rekommenderar ett besök till Antarktis. Det är otroligt vackert här.

Lemmy säger: Attackerad av en säl? Är det verkligen äventyrligt? Det låter ju snarare smågulligt och Skansenmässigt...

   Ola Skinnarmo säger: Man tänker vanligtvis på Skansen när man tänker på sälar. Men just pälssälar är väldigt revirbenägna. Så det är svårt att veta var gränsen går. Däremot finns det elefantsälar. De väger uppemot fyra ton! Turligt nog är de lika snälla som långsamma.

Helena säger: Vad tänker man på när det blir sådär riktigt jobbigt?

   Ola Skinnarmo säger: Hur härligt det kommer att bli att krypa ner i tältet eller kojen efter att ha avverkat ett dagsarbete. Det gäller att sätta små delmål och glädja sig åt det man har till hands.

skogsmulle säger: hur ofta är du ute på äventyr?

   Ola Skinnarmo säger: Det beror på vad som räknas som äventyr... Hemma runt knuten lite titt som tätt. Större expeditioner har jag ungefär en gång om året. Men man kan ju vara hemma och ha äventyr också.

Jeppe säger: vad går denna expedition ut på?

   Ola Skinnarmo säger: Att i äventyraren Shackletons spår repetera den bedrift som han genomförde 1916. Då han räddade sig själv och sitt manskap från en säker död på Antarktis. Läs mer om det på www.expedition.nu.

skogsmulle säger: har du någon gång varit riktigt nära döden?

   Ola Skinnarmo säger: Ja, mer eller mindre. Senast 2001 när jag föll ner i en glaciärspricka på Grönlands inlandsis.

Lemmy säger: Ernest Shackleton seglade i öppen jolle, i genomblöta yllekläder, lädersulor och sextant. Ni har superunderställ, GPS, Gore-Tex, gummisulor - och så seglar ni i en stor trygg segelbåt med stålskrov. Hur skulle du bedöma din egen insats jämfört med hans: mes eller matcho?

   Ola Skinnarmo säger: Jag har en otrolig respekt för Shackleton. Dels om man ser till hans seglast från Antarkist till Sydgeorgien. När han korsade Sydgeorgien för att nå räddningen. Trots vår utrustning så har vi haft det tufft. Då kan man ju tänka sig hur tufft han hade. Han är min store idol.

malin24 säger: Vad tror du har gjort att just du blev så äventyrslysten??

   Ola Skinnarmo säger: Med en mamma som mulletant och en pappa som hurtig norrman har jag varit ute i skogen sedan barnsben.

Isola säger: Visst skulle du kunna vinna Robinson? Eller är du inte bra på att ingå pakter?

   Ola Skinnarmo säger: Robinson-ön skulle vara för varm för mig. Jag skulle nog svimma. Och jag är nog inget vidare på pakter heller.

Helena säger: Vad är viktigast? Att ha bra kondition, att vara stark eller ha att ha bra hull så att man inte fryser?

   Ola Skinnarmo säger: En bra äventyrare bör vara stark, glad och fet. Det är därför det går så bra för mig.

steffo säger: Staffan Heimerson är snart 70: vad gör han på en expedition till Sydpolen?

   Ola Skinnarmo säger: Rättelse: Vi har varit på Antarktis. När vi har varit i land och äventyrat har han snällt fått stanna vid rodret. Men han är, trots åldern, en tuff kille.

Virran säger: Vad skulle du vilja göra i äventyrsväg, som du inte gjort?

   Ola Skinnarmo säger: Just nu när jag är mitt uppe i det här så har jag inga funderingar på det. När jag kommer hem ska jag ta det lugnt – en stund.

Bobbie säger: Vilket äventyr har varit ditt roligaste?

   Ola Skinnarmo säger: Alla har varit kanon, på olika sätt. Roligast har nog den här expeditionen varit, eftersom det har varit så varierande. Både tufft och härligt. Inramat av en fantastisk natur och ett underbart djurliv.

Tarzan säger: Är bedriften främst en fråga om mental styrka?

Moderator säger: Efter den här frågan kommer bara en till. Ola avslutar med en hälsning

   Ola Skinnarmo säger: Mental styrka är definitivt viktigt. Men det räcker inte att vara stark i knoppen, man måste även vara det i resten av kroppen.

Dannel säger: Vad skulle du helst välja? leva ett liv helt utan äventyr i 90 år eller leva ett liv fullt med äventyr i 30 år?

   Ola Skinnarmo säger: Helst av allt skulle jag vilja leva ett liv i 90 år, fyllt av äventyr. Den som lever får väl se...

   Ola Skinnarmo säger: Ut och äventyra själva nu! Även om vädret i Sverige för till fället inte är så äventyrligt.. Gå in på vår hemsida www.expedition.nu och dröm er bort!