De hedrar sina döda kamrater

Ende överlevande från helikopterolyckan bar krans framför kistorna

1 av 2 | Foto: KAMERAREPORTAGE
vita blommor Jacob de Vries går längst fram. Han var den ende som överlevde helikopterkraschen för två veckor sedan. Kamraterna bär på de sex kistorna.
NYHETER

GÖTEBORG

I går hölls minnesgudstjänst för de omkomna i helikopterkraschen i Göteborg.

Bland anhöriga, arbetskamrater och värnpliktiga fanns Jacob de Vries, ende överlevande från olyckan.

Han bar en krans med vita blommor framför kistorna med de sex döda kamraterna.

Gudstjänsten och ceremonin hölls i en fullsatt Göteborgs domkyrka. Allvarliga och tysta hade efterlevande och kolleger samlats för att hedra de sex män som dog den 18 november, under en vanlig rutinövning i livräddning.

Ceremonin följde högtidligt militärt protokoll med fanborg inne i kyrkan, musik av marinens musikkår från Karlskrona och kistor svepta i svenska flaggan. Utanför stod hedersvakt.

"Saknaden är stor"

Biskop Carl-Axel Aurelius talade om hur beroende vi är av varandra.

- Vi är varandras dagliga bröd. Därför blir saknaden så stor när någon nära lämnar oss.

Flygvapeninspektör Jan Anderssons tal ledde också till en påminnelse om att många är beroende av hjältarna i helikopterdivisionen på Säve, de män som räddat så många liv.

- Ni var ständigt beredda att göra en insats för att undsätta människor som hamnat i nöd. Ni tog ert ansvar och bidrog i allra högsta grad till att skapa en tryggare vardag för många människor, sa Jan Andersson enligt TT.

Anhöriga fick flaggorna

Under minnesgudstjänsten stod de sex kistorna vid altaret, på var och en låg en uniformsmössa eller basker och ett sidogevär. Blommorna var många.

Efteråt bars kistorna ut av kamrater och kolleger. Utanför kyrkan hölls en särskild ceremoni, där anhöriga fick ta emot flaggorna som omsvept kistorna.

De sex kistorna lämnade domkyrkoplan i kortege för att föras till begravning på de omkomnas hemorter.

Då blåstes ett sista tapto.

Än finns ingen förklaring till olyckan.

Lena Olsson