Dubbelt så kul för Fredrik

NYHETER

KRISTINEHAMN

Handikappade Fredrik, 9, älskar att cykla, men kan inte cykla på egen hand.

Och nu har den gamla påhängscykeln blivit för liten.

Återbäringen överraskade familjen med en tandemcykel.

Foto: LOTTE FERNVALL
TVÅ PÅ TANDEM Autistiske Fredrik, 9, älskar att cykla men kan inte cykla på egen hand. Den gamla påhängscykeln hade blivit för liten så fick Återbäringen rycka in och köpa en tandemcykel. Nu kan Fredrik och pappa Peter Ekstorp ge sig ut på vägarna igen. En tur ut till skärgården har de planerat.

Det är en glad och framåt liten kille som möter Återbäringens team i hallen hemma i familjens radhus. Han tar fotografen i handen för att visa var den nya cykeln står.

- Vi berättade nyheten för Fredrik i går, han blev lika glad som vi, säger pappa Peter Ekstorp.

Knäpper hjälmen

Peter leder ut cykeln medan Fredrik snabbt tar på sig ytterkläder och knäpper på sig hjälmen. Sedan är det dags för en premiärtur. Tyghunden Båtsman får åka med på pakethållaren. Sedan bär det iväg.

- Åh vilken bra cykel, den är helt perfekt, säger Peter när far och son trampat runt det lilla bostadsområdet.

Fredrik föddes med en hjärnskada. Han är autistisk och har en utvecklingsstörning. Han älskar att cykla men kan på grund av sin sjukdom inte hålla balansen. Lösningen har varit att hänga fast en mindre cykel på en vuxencykel.

- Men nu har den blivit så liten att han slår knäna i styret. Det går inte att släppa i väg Fredrik ensam på en cykel. Han kan inte hålla balansen så bra och han ser sig inte för om det kommer bilar, berättar mamma Karin.

Cykla till skärgården

Familjen har länge tänkt ansöka om en tandemcykel genom barnhabiliteringen. Men det behövs inte nu, tack vare att pappa Peter skickade in till Återbäringen.

- Nu ska vi vi cykla ut till skärgården vid Vänern och kasta stenar i vattnet. Sedan ska vi äta kokosbollar, det gillar Fredrik, säger Karin.

Annacarin Falk