Minst fem döda i franska översvämningar

NYHETER

Marseilles

Minst fem människor omkom när våldsamma skyfall utlöste stora översvämningar i Frankrike på tisdagen.

Bland de döda var en man som fastnade i en underjordiskt tunnel i Marseilles när den vattenfylldes. En annan man föll i en flod i grannstaden Orange och en kvinna slets i väg av en flodvåg när hon försökte köra över en bro.

Dessutom saknade räddningstjänsten två människor nära Marseilles och Lyon. Polis och brandkår som sökte efter dem under tisdagen befarade att även de drunknat. Det var under natten oklart om de saknade räknats in bland de döda.

Premiärminister Jena-Pierre Rafarrin kallade in regeringen till krismöte på tisdagen till följd av ovädret. Miljöministern Roselyne Bachelot sade att hon reser till Marseille dagen därpå, där regionens landshövding beskrivit läget som att räddningstjänsten försatt sig "på krigsfot".

5 000 människor behövde lämna sina hem i landets sydöstra och östra delar.

Stängd atomkraft

Två kärnkraftverk måste stängas i Ardecheområdet norr om Marseille. Anledningen var att föroreningar i vattnet som används till kylning av reaktorerna riskerade att sätta igen kylsystemet.

Skolor stängdes samtidigt med trafiken på 33 vägar, varav minst en motorväg, och 15 000 telefonförbindelser bröts. Något tiotal nattåg måste också ställas in.

Den franska vädertjänsten Meteo France utfärdade en skarp varning för landet sydöstra och östra delar. Meteo sade att väderförhållandet var extremt oroande, att kraftiga regn och starka vindar väntades fram till torsdag.

Ett nationellt katastrofcentrum har öppnats i en Parisförort för att samordna räddningsarbetet.

24 döda i fjol

Under ovädren för ett år sedan omkom 24 människor i Frankrike.

200 millimeter regn föll under måndagen och tisdagen i Rhonedalen och längs kusten vid landets näst största stad, Marseilles. I Lyon föll hundra millimeter på ett dygn, det värsta skyfallet på ett halvsekel. Flera av landets stora floder riskerade bryta ner sina flodbanker. En av dem är Rhone där vattengenomströmningen vid flodmynningen nådde kritiska 10 000 kubikmeter i sekunden.

TT-AFP