Han träffades i magen

Rasmus, 10, försökte rädda den skjutne fembarnspappan

1 av 3 | Foto: HASSE ALMQVIST
dog på sjukhuset Den 39-årige taxichauffören träffades av ett skott som gick rakt genom kroppen. Trots läkarnas återupplivningsförsök dog han på operationsbordet på Södersjukhuset i Stockholm. I natt jagade polisen hans mördare: en 175 cm lång man med fyrkantiga glasögon, skäggstubb och gråsvart keps.
NYHETER

Här rånmördades en taxiförare och fembarnspappa.

Rasmus Strandljung, 10, försökte förgäves rädda mannens liv.

- Han sa att han hade blivit skjuten och att jag måste hjälpa honom, berättar Rasmus.

Skottdramat inträffade i bostadsområdet Vidja i Huddinge vid 16-tiden i går. Fyra timmar senare avled den 39-årige taxichauffören på sjukhuset.

Ännu tidigt i morse hade polisen inte gripit mördaren.

Rasmus Strandljung, 10, kommer aldrig att glömma vad som hände. Han satt hemma i Vidja och väntade på pappa Mikael som nyss hade slutat för dagen.

- Jag skulle hem och hämta Rasmus. Vi skulle åka till innebandyträningen, berättar Mikael Strandljung.

På en smal och mörk väg nära familjens hus blev taxichauffören rånad av en kund. Kunden sköt honom i magen och sprang därifrån. Kulan gick rakt igenom kroppen.

Den svårt skadade chauffören stapplade fram till familjen Strandljungs villa, slet upp dörren och segnade ned.

- Det kom en kille och lade sig på golvet. Han sa att han hade blivit skjuten och att jag måste hjälpa honom, berättar Rasmus.

- Jag ringde pappa. Han trodde inte på mig först.

Försökte stoppa blodet

Pappa Mikael ringde 112 och pratade med taxichauffören.

- Han sa att han behövde hjälp, att han utsatts för ett rånförsök och att han var skottskadad, säger Mikael Strandljung.

Medan han väntade på polis och ambulans hämtade 10-årige Rasmus handdukar och försökte stoppa blödningen. Via telefon fick han instruktioner av larmcentralen.

- Det var en massa blod på golvet. Sedan kom en massa poliser, berättar Rasmus.

Taxichauffören saknade puls när han kom till Södersjukhuset. Läkarna lyckades först återuppliva honom, men han dog senare på operationsbordet.

Mördarjakt i natt

Ett stort polisuppbåd jagade mördaren i går kväll och i natt. Hela bostadsområdet spärrades av och polishundar sökte spår.

Polisen vet ännu inte hur mannen flydde från området. Flera vittnen såg hur han direkt efter skottdramat försökte stoppa bilar för att få skjuts. Han trängde sig in i en bil som kördes av en 18-årig man, men fick inte följa med. 18-åringen är ett av polisens viktigaste vittnen.

Mördaren har följande signalement:

Omkring 40 år, svenskt utseende, cirka 175 cm lång.

Klädd i gråsvart fleecekeps, skinnjacka och blå jeans.

Har fyrkantiga glasögon och skäggstubb. Är normalt byggd.

Polisen undersöker också chaufförens sista körning. Klockan 16 skulle han hämta en kund som skulle åka till Bromma flygplats. Sannolikt hann han aldrig hämta kunden.

- Vi vet vem som hade beställt bilen. All information har lämnats till polisen, säger Michael Chalkiadakis på Stockholm Transfer Taxi.

AFTONBLADET I GÅR:

Andreas Harne