Polisen: Vi har bra signalement på gärningsmannen

Vittnen såg mördaren

NYHETER

Polisen hade på onsdagen ännu ingen misstänkt för rånmordet i tisdags kväll på en 39-årig taxichaufför i Huddinge söder om Stockholm.

Ett stort uppbåd poliser sökte på tisdagskvällen och natten till onsdagen förgäves efter mördaren som tros vara i 40-års åldern.

- Vi har ett bra signalement på mannen och vi är hoppfulla om att kunna lösa det här mordet, säger kriminalinspektör Stefan Bergkvist vid Södertörnspolisen till TT.

Enligt olika vittnesuppgifter ska mannen ha normal kroppsbyggnad men med kulmage. Han har skäggstubb, bär glasögon och var klädd i keps, en mörk jacka och blå jeans.

- Han såg sjaskig ut, säger Stefan Bergkvist.

Enligt Bergkvist tyder det mesta på att 39-åringen rånades i samband med mordet.

- Jag kan inte säga vad mannen kan ta tagit, tillägger han.

Fick skjuts

Stefan Bergkvist vill inte avslöja hur taxichauffören dödades mer än att han blivit skjuten.

Mördaren fick av allt att döma lift från mordplatsen.

- Vi har hört mannen som skjutsade honom, säger Stefan Bergkvist.

Taxichauffören sköts i magen, troligen på nära håll, strax före klockan 16 på tisdagseftermiddagen. Han tog sig själv in i en villa i närheten och sökte hjälp.

I villan fanns endast familjens tioårige son. När han såg den skjutne mannen ringde han sin pappa som i sin tur larmade polis och ambulans.

Medan 39-åringen väntade på ambulans försämrades hans tillstånd. När han kom in till Södersjukhuset hade han ingen puls. Efter intensivt arbete lyckades läkarna få igång pulsen igen. Några timmar senare avled han på operationsbordet.

Bestörtning

Mordet har orsakat bestörtning hos landets taxichaufförer.En manifestation mot våldet kan bli aktuell senare, men först vill Svenska Taxiförbundet tala med den dödes anhöriga.

- Vi förbereder just nu ingen tyst minut utan det bestämmer vi efter kontakt med mannens familj. Det är inte alla som vill ha någon manifestation eller tyst minut, säger förbundsdirektör Thomas Winskog till TT.

Mordet har på nytt väckt frågan om säkerheten kring taxiförarna.

- Vi har sedan tidigare satsat på höjd säkerhet. Allt fler bilar har till exempel utrustats med skyddskameror. 39-åringen hade tyvärr ingen sådan i sin bil, säger Thomas Winskog.

Förbundet har också startat kurser för förarna där de får lära sig hantera olika krissituationer.

Läs också:

AFTONBLADET I GÅR:

Kjell Rynhag/TT