Utpekad Skandiachef lämnar Kinnevik

Ulf Spång: Jag vill koncentrera mig på att rentvå mig själv

NYHETER

Ulf Spång lämnar styrelsen för Stenbecks maktbolag Kinnevik.

Orsaken är de misstänkta oegentligheterna under hans tid som finanschef i Skandia.

– Det är bra för Kinnevik att jag inte sitter kvar i styrelsen i det här läget, säger han.

Foto: scanpix
lämnar kinnevik Ulf Spång är en av de f d chefer som pekas ut i advokat Rydbecks utredning av Skandia. Nu lämnar Spång också sitt styrelseuppdrag i Kinnevik.

Ulf Spång och den förre vd:n i Skandia, Lars-Eric Petersson, misstänks för grov trolöshet mot huvudman under sin tid i Skandia.

I den rapport som presenterades i måndags anklagas de bland annat för att ha gått bakom den dåvarande bolagsstyrelsens rygg och tagit bort taket för företagets bonusprogram Sharetracker i slutet av 1997.

Ulf Spång har suttit i Kinneviks styrelse sedan 1998. Han tog över ordförandeposten när Jan Stenbeck avled förra året. Men nu lämnar han alltså uppdraget:

– Jag gör det som en direkt följd av att jag har fått de här anklagelserna på halsen genom den utredning som har gjorts på Skandia, säger han.

– Jag tycker det är trist, men det är en naturlig följd av att man hamnar i den situationen som jag har gjort. Skyldig eller oskyld – det finns alltid en risk att det smittar av sig på andra uppdrag man har.

Har du petats från styrelsen av ägarna?

– Nej. När det här kom, utredningen där man tar i ganska rejält och ensidigt talar om att det ska bli skadeståndskrav och brottsanmälningar, så fanns det bara ett beslut att ta, nämligen att lämna styrelsen.

Vad ska du göra nu?

– Nu ska jag bara göra en sak: rentvå mig själv från de här anklagelserna.

Fredrik Rundkvist