Skobombarens vän åtalad i kväll

Misstänks ha planerat bombattack tillsammans

NYHETER

Terrormisstänkte Sajid Badat, 24, åtalades i kväll.

Han och skobombaren Richard Reid misstänks ha planerat en bombattack.

Den misstänkte åtalas under de nya brittiska terrorlagarna.

Storbritannien införde de nya lagarna efter den 11 september och ett stort antal misstänkta terrorister har gripits de senaste åren. I torsdags genomfördes det senaste landsomfattande tillslaget.

Samröre med al-Qaida

Brittiske Sajid Badat kommer ursprungligen från Asien och greps i en razzia i Gloucester. Han – liksom flera andra – anklagas för samröre med terrornätverket al-Qaida.

Polisen är nu övertygad om att Sajid Badat dessutom haft samröre med skobombaren och utpekade al-Qaidamannen Richard Reid. Enligt de anklagelser som i dag riktades mot Sajid Badat ska de två ha planerat en bombattack.

Polisen är mycket förtegen om fallet. Brittiska Sky News rapporterar att det av åtalet inte framgår om attacken skulle ha utförts i Storbritannien eller utomlands.

Konspirerat tillsammans

Det enda som sägs är att de två tillsammans ska ha konspirerat för att genomföra en attack någon gång mellan den 11 september 2001 och dagen för hans gripande, 28 november 2003. Målet med attacken ska ha varit att utlösa ”en explosion stor nog för att sannolikt hota liv eller allvarligt förstöra egendom”.

Hans kumpan Richard Reid kommer från Croydon, men sitter nu inlåst på livstid i USA. I januari i år dömdes han för att försökt detonera en den bomb han gömt i sin sko och på så vis spränga ett plan på väg från Paris till Miami.

Sajid Badat åtalas också för att olaga innehav av sprängmedel.

Tidigare artiklar:

Mattias Lundell