"Helgesta kyrka är så vacker"

Här kan Persson gifta sig med sin Anitra

Foto: scanpix
första statsministerbröllopet Göran Persson blir den förste sittande statsministern i Sverige som gifter sig. Det är högst troligt att paret väljer att gifta sig kyrkligt. Och troligen är datum redan bestämt eftersom paret ansökt om hindersprövning, en sista formalitet.
NYHETER

Göran Persson och Anitra Steen gifter sig inom fyra månader.

Det blir första gången i modern tid som en sittande statsminister bjuder in till bröllop.

Både den blivande brudgummen och bruden har pekat ut Helgesta kyrka som den vackraste platsen i Sörmland.

Foto: jonas bilberg
parets favoritplats - Vi har suttit vid Helgesta kyrka många gånger den här sommaren och tittat ut över sjön, berättade Anitra Steen i augusti.

Skattemyndigheten godkände i går deras begäran om hindersprövning. Därmed står det klart att bröllopet hålls inom fyra månader.

Relationen mellan statsminister Göran Persson och Systembolagets vd Anitra Steen blev känd i februari i år.

Den 1 juli flyttade paret officiellt ihop, i två lägenheter. De bor i statsministerbostaden Sagerska huset och i Anitra Steens lägenhet på Kungsholmen.

Troligen redan bestämt

För tre veckor sedan, den 14 november, kom begäran om hindersprövning in till skattemyndigheten. Brevet postades av Persson och Steen ungefär samtidigt som turbulensen var som störst i muthärvan kring Systembolaget.

Eftersom ansökan om hindersprövning är en formalitet, har paret med största sannolikhet redan bestämt plats och tid för bröllopet.

De har båda i intervjuer med Aftonbladet berättat att de tycker att Helgesta kyrka är den vackraste platsen i Sörmland:

- Helgesta kyrka är otroligt vacker. Vi har suttit vid den kyrkan många gånger den här sommaren och tittat ut över sjön, berättade Anitra Steen i augusti.

Att det inte blir fråga om någon borgerlig vigsel verkar högst troligt. Statsministern är mycket positivt inställd till Svenska kyrkan. Han har berättat att han som ung funderade på att studera teologi, sagt att Jesus "skapar intellektuella och känslomässiga processer inom mig" och har tidigare gift sig kyrkligt.

"Vackra ögon"

Göran Persson beskrev nyligen målande hur "väldigt vackra ögon" Anitra har, medan hon förklarat att han har "ett stort, varmt hjärta".

I en stor intervju med Aftonbladet i juni berättade statsministern om kärleken till Anitra Steen.

Han beskrev hur spännande det var att smyga med dejtandet i början, vilken fantastisk vår de hade haft ute i skog och mark och hur allt stämde i relationen:

- Vi är nästan precis lika gamla, födda samma år och med bara några månaders mellanrum. Hon kommer från Fagersta. Jag är från Vingåker. Hon är uppvuxen i ett metallarbetarhem och jag i ett byggnadsarbetarhem. Vi har båda läst på högskola. Vi har, ska jag säga, en likartad referensram både i tid och i social förankring. Det är klart att man då får med sig vissa värderingar och smaker. Det stämmer väldigt väl.

Anitra bestämmer

Men när det gällde förlovning och giftermål var han mer hemlighetsfull:

- Ha ha. Sånt där bestämmer nog Anitra, skulle jag tro.

Anna Helsén, statsministerns pressekreterare, bekräftar att statsministern skickat in ansökan om hindersprövning:

- Ja, det stämmer, men något närmare än så vill han inte redogöra för sina planer. Vad jag vet gäller hindersprövningen i fyra månader.

När bröllopet hålls blir det första gången i modern tid som en sittande statsminister gifter sig. Varken Per Albin Hansson på 1930-talet eller någon annan regeringschef efter honom har ställt till med bröllop.

Göran Persson har varit gift två gånger tidigare och har två vuxna döttrar. Anitra Steen har ett äktenskap bakom sig och två vuxna söner.

Detta måste prövas

Joachim Kerpner