Bra grejer åt en fixare

1 av 11 | Foto: Anna Clarén
Praktiska klappar Skicka gärna med Björn Vingårds fem bästa tips när du ger bort någon av julklappstipsen här nedan.
NYHETER

Här följer Björn Vingårds 5 bästa råd för lyckat resultat, för den som tänkt snickra hemma. Bra att skicka med i paketet.

1 Försök överblicka jobbet innan du sätter i gång och fundera över vad du tänkt göra. Skaffa material och se framför allt till att du har rätt verktyg hemma. Det är värdelöst att försöka hanka sig fram med dåliga grejer, verktyg är så pass billiga i dag att du ska unna dig det bästa.

2 Badrum och kök står högst upp på allas önskelistor för omgörning. Det vet vi tack vare villapanelen, där 3 000 villaägare svarar på frågor om livet i villa. Men dessa är också de svåraste rummen att ge sig på. Ta framför allt reda på vilka bestämmelser som finns angående installation av el, vatten och gas. Sätt aldrig i gång med någonting du är osäker på i de här utrymmena, utan anlita i så fall hantverkare. Det finns mycket du kan göra själv - men fel installerad el eller felaktiga vatteninstallationer kan straffa sig rejält.

3 Ge inte upp! Blir det inte bra första gången blir det säkert mycket bättre vid andra försöket.

4 Bestäm vad du vill och kan göra själv och vad du behöver hjälp med. Bara för att du kontaktar en hantverkare behöver han inte göra hela jobbet. Chansen att slutresultatet bli mycket bättre ökar dramatiskt om du tänker så här.

5 Ha kul! Det finns nästan inget mer tillfredsställande än att ha gjort något med egna händer som man sedan kan vara stolt över.

Klapp-kalendern

En bra basupp-sättning verktyg är:

En hemmasnickare är alltid bra att ha i familjen eller bekantskapskretsen. Uppmuntra intresset med en verkligt praktisk klapp. Björn Vingård är hemmasnickare och chefredaktör för tidningen Vi i Villa. Han har bra koll på vad som gäller i verktygslådan. I dag ger han sina bästa julklappstips.