Gör som Bruce – rocka 5-stjärnigt

Aftonbladet testar stor- stjärnans favorithotell

1 av 3 | Foto: THOMAS JOHANSSON
LYXHOTELL MED MÅNGA HEMLIGHETER Hotelldirektören Carlo Mendini har haft många celebra gäster på femstjärniga Elite Plaza. Men han berättar inga detaljer. "Jag vill att gästerna ska känna att de får vara i fred här", säger han.
NYHETER

GÖTEBORG

Bruce Springsteens favorithotell i Göteborg är värt fem stjärnor.

Det visar den nya officiella klassificeringen av svenska hotell.

Här finns kall champagne i kylen, safebox på rummet och gym i källaren.

Tina Turner var den första världsartist som valde att bo på Elite Plaza Hotel i Göteborg. Så vitt man vet. Hotelldirektören Carlo Mendini är inte särskilt pratsam när kändisarna kommer på tal.

Alla dörrar har vanliga rumsnummer - även sviterna.

- Det räcker. De som väljer att bo här är så trygga i sig själva, säger Carlo Mendini.

Lyxmaterial

Manglade handdukar i linne hänger intill bubbelbadkaret i badrummet. Toasitsen är av körsbärsträ. Panelerna i rummet utanför är ådringsmålade, tapeten kungsblå med små guldkronor. Parketten är lagd i ett vackert korgmönster - av minst tre olika träslag.

Bodde Bruce Springsteen i den här sviten?

- Det vet man aldrig, säger Carlo Mendini.

I kassavalvet i källaren förvarades livförsäkringsavtalen när huset var nytt - förrförra seklet. Nu är det vinarkiv, med vinflaskor i rad bakom moderna dörrar av glas. I våningen ovanför huserar egna lyxrestaurangen Swea Hof.

De 158 rummen kostar från 1 150 till 16 900 kronor natten.

Inga enstjärniga

Nära 300 svenska hotell har klassificerats. Fem stjärnor fick Sheraton, Grand, Hilton Slussen och Victory i Stockholm. I Sigtuna utmärkte sig Sigtuna stads hotell och i Göteborg Elite Plaza.

De tvåstjärniga är lika många som de femstjärniga, sex stycken. Ett av dem heter Robinson efter ägaren Mike. Det ligger i Palacehuset, vägg i vägg med restaurang Palace, fyra minuters promenad från Göteborgs central. Här kostar ett enkelrum 395 kronor - med handfat på rummet och dusch och toa i korridoren. Priset för ett normalt dubbelrum med badrum är 995.

- Vi har många stamgäster, säger Kerstin Hasslöf, ansvarig på Robinson.

Inga hotell med en stjärna finns med på listan.

Kerstin Danielson