Barnen kan ha lekt Robinson

Pojkarna grävde ner sig i sanden - sjuåring dog

NYHETER

I ett grått och fruset Gustavsberg sörjde skolbarnen sin döda kamrat.

De kom med nallar, teckningar och tända ljus – och sina funderingar kring det som hänt.

– Jag vet inte, men jag tror de lekte Robinson. De grävde ner sig i sanden som på tv, säger ett av barnen.

Ingen vet om det verkligen var det populära tv-programmet ”Expedition: Robinson” som inspirerade de två 6-åringarna och 7-åringen att gräva ner sig i den lilla sandlådan utanför Ösbyskolans fritis.

– Flera barn har frågat om pojkarna lekte Robinson, men det är inte bekräftat. Samtidigt är det ju så att barn ser de här programmen och tar intryck. Och det finns en grop och de har hällt sand över varandra, säger Ösbyskolans rektor Helena Weiss Larsson.

Hittades livlös i gropen

Grävt ner sig i sandlådan har de små på Ösbyskolan gjort också före lördagens omgång av ”Expedition: Robinson” där några av deltagarna stängdes in i en kista som täcktes med sand.

– Man har grävt ner sig för att det varit så roligt. Man har gjort tunnlar som sedan rasat över en, säger Sofia König, 8.

Hon står med sin mamma, sto-rasyster Jessica och kompisen Susanna Klaman alldeles intill sandlådan och tittar på teckningar och brev.

Den 7-årige pojken hittades livlös i den halvmeterdjupa gropen i sandlådan strax efter lunchtid i förrgår. Det var studiedag för lärarna och fritidshemmet höll öppet hela dagen. Det var ett 30-tal barn där, fem ur personalen och en praktikant.

Hade sand upp till midjan

– Jag bedömer det inte som att det var för lite personal. De hade uppsikt, utom just i det ögonblick olyckan var framme, säger skolans rektor Helena Weiss Larsson.

En normal skoldag hade samma personalstyrka haft hand om mellan 60 och 70 barn.

Pojken hade sand upp till midjan och på ryggen när han hittades i sandlådan.

– Men inte över huvudet. Vi ser det som en väldigt tragisk olycka, säger Helena Weiss Larsson.

Mycket svår utredning

I går tog hon och övrig skolpersonal personligen emot föräldrar och barn. Med under skoldagen var också präster och personal från socialtjänsten och barn- och ungdomspsykiatrin.

– Vi gjorde det så fint vi kunde för barnen, säger Helena Weiss Larsson.

Samtidigt fortsatte polisutredningen. En utredning som inte liknar någon annan och som är mycket svår.

– Vi har haft svårt att förhöra personalen, som fortfarande är i chock. Och vi har ännu inte ens försökt höra barnen, säger Claes Ursing vid Nackapolisen.

AFTONBLADET I GÅR:

Petter Ovander