Brott kan ligga bakom pojkens död i sandlådan

Åklagare har inlett brottsutredning

NYHETER

Polisen vet fortfarande inte hur den sjuårige pojken dog i sandlådan på Ösbyskolan i Gustavsberg.

Nu arbetar man efter tre teorier:

Olycka.

Sjukdom.

Brott från de två andra barnens sida.

Chefsåklagare Eva Finné har inlett en utredning, enligt lagen mot unga lagöverträdare. Det betyder att de två andra barnen som fanns i sandlådan kan misstänkas ha begått ett brott.

– Det brott som kan komma i fråga är vållande till annans död, säger Eva Finné till aftonbladet.se.

Det behöver inte handla om starka misstankar. I stället vägleds åklagaren av andra hänsyn:

– Det handlar om en mycket allvarlig händelse, säger Eva Finné.

Utredningen har därför fått förtur hos Nackapolisen. Det viktigaste steget just nu är att klarlägga hur pojken dog. Och polisen hoppas på svar från den rättsmedicinska undersökning som inleds i dag.

Innan polisen har fler svar arbetar man efter de tre teorierna: olycka, sjukdom eller brott. Dessa har väglett polisen sedan personalen på Ösbyskolan i Gustavsberg utanför Stockholm slog larm i tisdags.

Den sjuårige pojken hade lekt tillsammans med två sexåriga kamrater i skolans sandlåda. När kamraterna återvände till klassrummet efter lunchrasten var pojken inte med dem. Personalen hittade honom livlös och delvis täckt med sand i lådan.

Polisen har kunnat konstatera att barnen grävt gropar i sandlådan. Man har också slagit fast att inga vuxna fanns närvarande och därför riktas eventuella misstankar mot barnen.

Brottsutredningar inleds inte mot unga vid vardagsbrott. När det handlar om så här små barn måste ärendet dessutom vara ”av synnerlig vikt”.

Ett skäl är att barnen nu måste genomgå förhör. Något sådant har ännu inte hållits och brukar genomföras och videodokumenteras av specialutbildad personal.

När det gäller personalen på Örbyskolan vill Eva Finné vill inte spekulera i om anklagelser om försumlighet kan komma att riktas mot någon.

– Det har inte inletts någon förundersökning och det är alldeles för tidigt att säga något om det, säger hon.

AFTONBLADET I GÅR:

Mattias Lundell