Prins Haakon får inte vara pappaledig

Vikarierar för den sjuke kungen när barnet föds

NYHETER

Den norske kronprinsen Haakon kan inte ta pappaledigt när hans första barn är fött.

Den 22 januari ska kronprinsessan Mette-Marit föda deras första gemensamma barn.

Men enligt den norska grundlagen måste Haakon, som vikarierar för sin cancersjuke far kung Harald, sköta sina plikter som regent.

Fredagen efter den beräknade förlossningsdagen är det regeringssammanträde i Norge.

Då är det meningen att Haakon ska leda sammanträdet. Men om barnet verkligen föds just då kan sammanträdet uppskjutas något.

För kronprinsen är helt inställd på att ta sitt ansvar som regent.

Sjukskriven i månader

Kung Harald kommer att vara sjukskriven i två till tre månader. Därför är Haakon regent i januari när hans första barn föds.

Under en presskonferens på måndagen sade norska hovets chef Lars Petter Forberg att Haakon kommer att ta vanlig pappaledighet.

Men professorn i offentlig rätt, Eivind Smith, säger till tidningen VG.s nätupplaga, VG Nett, att kronprinsen inte kan ta ledigt från sina regentplikter hur som helst.

- Enligt grundlagen är det den till tronen närmast arvsberättigade som bland andra plikter ska leda statsråden, bland annat i försvarsfrågor. Det är en ställning man inte kan avsäga sig. Kungaplikten kan inte reduceras, så han måste nog ta en del uppgifter.

Kronprinsens program kommer att läggas upp så att Haakon ändå kan vara så mycket som möjligt med Mette-Marit och barnet den första tiden.

Simone Söderhjelm