Kunglig bluff i annonserna

Känd bedragare försöker tjäna pengar på namnet Bernadotte

NYHETER

Gerd Greve Bernadotte, 50, försöker tjäna pengar på sitt släktskap med kungen.

Han påstår att han är medlem i det svenska kungahuset och kan förmedla affärskontakter över hela världen.

I Tyskland är han en känd bedragare.

Senaste veckan har det dykt upp annonser i flera svenska dagstidningar, bland annat i Aftonbladet. Bakom annonsen står Gerd Greve Bernadotte.

Hans affärsidé är att han med sitt namn kan fungera som dörröppnare för intresserade företagare.

Hovet svär sig fri från all inblandning.

- Det finns ingen av hovet sanktionerad person som satt in annonsen, säger hovets pressassistent Morgan Gerle.

I Tyskland är Gerd Greve Bernadotte en känd bedragare.

I mitten av 1990-talet dömdes han till fyra och ett halvt års fängelse för grovt bedrägeri.

Falska checkar

Han gick runt till olika tyska banker och löste in förfalskade checkar. Ett visitkort med texten - "Greve Gerd Bernadotte af Wisborg, medlem av det svenska kungahuset" - fick bankerna att sänka garden. Till slut var det en bankman som kollade täckningen - som saknades.

Gerd Greve Bernadotte har uppträtt som manager åt flera kändisar. Under en tid var han manager åt Thomas Anders, ena halvan av Modern Talking. Det samarbetet slutade i rätten.

Gerd Greve Bernadotte dömdes att betala tillbaka 40 000 kronor till Anders. Det har han inte gjort.

I Tyskland finns det en marknad för adliga titlar. Efter första världskriget avskaffades monarkin. Adeln fick lov att behålla sina titlar. Men en prins, hertig eller en greve ska sätta titeln mellan förnamnet och efternamnet. Rent juridiskt blir då titeln en del av familjenamnet.

Det har skapat en marknad för adliga personer som vill tjäna pengar på att adoptera folk som är villiga att betala för att få ett fint förnamn och titel.

Har adopterat flera

Gerd som tidigare hette Christian blev adopterad av den svenske kungens syssling, Jan Bernadotte, 62, greve af Wisborg, i vuxen ålder.

Enligt en av Tysklands främsta adelsexperter, Jürgen Worlitz, har Jan Bernadotte adopterat flera tyskar för att de ska få adliga titlar.

- Jan Bernadotte är det svarta fåret i familjen. Han har adopterat flera tyskar som kan smycka sig med Bernadottenamnet och grevetitlar, säger Jürgen Worlitz.

I slutet av 1980-talet satt Jan Bernadotte ut annonser i dagspressen där han erbjöd att sälja sitt namn åt hugade spekulanter och för att göra en hacka på den kungliga anknytningen.

Aftonbladet har förgäves sökt Gerd Greve Bernadotte och Jan Bernadotte för en kommentar.

Zendry Svärdkrona, Asbjørn Svarstad