- Jag kunde inte ta bort nåt tak själv

Lars Ramqvist bryter tystnaden om maxgränsen

NYHETER

Han är hårt kritiserad och misstänkliggjord för sin roll i Skandiaskandalen.

Men nu bryter Lars Ramqvist tystnaden och går till attack mot anklagelserna.

- Ärekränkning, säger han till Dagens Nyheter.

Foto: BJÖRN LINDAHL
VILL BERÄTTA OM SKANDIASKANDALEN Skandias förre styrelseordförande Lars Ramqvist säger att anklagelserna mot honom om att han tagit bort maxgränsen för bonus är ärekränkning.

Lars Ramqvist, styrelseordförande i Skandia under tiden då de kritiserade bonussummorna betalades ut, har hittills valt att hålla tyst om sin roll i skandalen.

Till SVT:s Rapport uppgav han i går att han aldrig mer kommer att framträda i media.

"Ingen information"

Men i Dagens Nyheter väljer han i dag att bemöta den storm av kritik som riktats mot honom efter att Otto Rydbecks rapport blev offentlig i måndags.

I rapporten hävdas att det var Skandias förre vd Lars-Eric Petersson som tog bort taket för ersättningarna i bolagets bonusprogram.

Men i sin egenskap av styrelseordförande ska Lars Ramqvist ha känt till att maxgränsen försvunnit.

Rydbecksrapporten säger också att kostnaden för de två programmen - Sharetracker och Wealthbuilder - kostat två miljarder kronor, en halv miljard mer än vad som står i Skandias årsredovisningar.

- Det fanns ingen som helst information till styrelsen om att kostnaden skulle bli så mycket högre, säger Lars Ramqvist till DN, och menar att uppgifterna i rapporten kom som en fullständig överraskning för honom.

Lars Ramqvist säger att ersättningarna i Sharetracker blev så höga eftersom Skandias aktiekurs fördubblades på några månader - vilket ingen kunde ana när beslutet om programmets utformning togs.

Bindande avtal

Han svär sig även fri från ansvar när det gäller den slopade maxgränsen för ersättningarna i programmet Wealthbuilder.

- Jag har inte tagit bort något tak. Det skulle jag inte heller ha kunnat göra, eftersom det krävs ett majoritetsbeslut i styrelsen för att ändra ett tidigare styrelsebeslut. Det kan inte en ordförande göra själv. Att påstå något sådant är ärekränkning, säger han.

Lars Ramqvist, i dag styrelseordförande i Volvo, hävdar också att styrelsen initialt inte känt till de lokala bonusprogrammen i olika länder.

Han säger att styrelsen förra året tog in jurister för att se om man kunde stoppa bonusbetalningarna till medarbetarna i det amerikanska bolaget American Skandia. Det gick inte - avtalet var bindande.

Johan Edgar