Pappa dömd till fängelse för babymisshandel

Skakade barnet till döds - fick tre år

NYHETER

Den sex veckor gamla pojken dog av pappans brutala våld. Tvillingsystern misshandlades också och fick flera benbrott.

Västerås tingsrätt dömde på fredagen den 35-årige tvillingpappan till fängelse i tre år. Han fälls för vållande till annans död och grov misshandel.

Utredningen visar att pappan vid flera tillfällen skakat det lilla barnen så våldsamt att pojken fick blödningar och hjärnskador. Efter en vecka på sjukhus dog pojken av sina skador.

Pappan har medgett att han skakat pojken men sagt att han inte hade för avsikt att göra honom illa.

Tvärtom säger sig pappan ha handlat i panik för att väcka upp den lille som inte var kontaktbar där han låg på golvet nedanför en soffa. Han ska då ha tagit upp pojken, hållit honom runt bröstet och skakat honom fram och tillbaka.

Skyller på olycka i duschen

Tvillingflickans olika benbrott hävdar pappan berodde på en olyckshändelse i duschen då han tappade greppet om henne.

Tingsrätten anser att pappan ljuger. Det är uteslutet att de två spädbarnen skulle ha fått sina skador på det sätt pappan beskrivit. Han har utsatt barnen för upprepat och brutalt övervåld. Han måste dessutom ha förstått vad det kunde leda till, konstaterar tingsrätten.

Domen ger bilden av en pressad småbarnsfamilj där pappan oftast var den av föräldrarna som fick gå upp och ta hand om tvillingarna.

Ansträngande läge för pappan

Domstolen konstaterar också att han hade ett mycket ansträngt läge som nybliven förälder med tre barn att ta hand om och en fru som haft två ansträngande graviditeter. Det ser domstolen som en förmildrande omständighet samtidigt som man anser att han borde ha sökt hjälp och avlastning.

TT