Åklagare hittad misshandlad, knivhuggen och skjuten

Skulle ställa rap-artist inför rätta

NYHETER

Åklagaren Jonathan Luna skulle ställa rapparen Deon Lionnel Smith inför rätta.

Men i går hittades toppåklagaren sönderslagen, knivstucken och skjuten.

Hans döda kropp låg på ett fält utanför Baltimore.

I veckan skulle rättegången mot rapparen Deon Lionnel Smith, 32, och hans kompanjon Walter Oriley Poindexter, 28, ha inletts. Männen bakom det nystartade och förmodade succébolaget Stash House Records misstänks ha sålt heroin i företagslokalerna i amerikanska Hampden.

Men i går stoppades processen när den federale åklagaren som skulle driva målet – Jonathan Luna – hittades mördad på ett fält på landsbygden utanför Baltimore. Dagen före hade han i telefon sagt till en advokat att skulle till domstolen för att förbereda pappersarbete, eftersom han räknade med att de två männen skulle erkänna.

Dök aldrig upp

Men när en förberedande förhandling skulle hållas på torsdagen dök åklagaren aldrig upp. Timmar senare hittades hans bil, nedstänkt av blod på fältet utanför staden. Enligt tidningen Baltimore Sun låg Jonathan Lunas Honda Accord med fronten ned i en liten bäck.

Vid sidan av bilen låg åklagarens döda kropp. Den första rättsmedicinska undersökningen visar att han misshandlats mycket svårt, knivskurits en rad gånger och skjutits.

I går kväll lovade delstaten Marylands chefsåklagare Thomas DiBiagio att rättsväsendet kommer att göra allt för att hitta mördaren.

– Vi kommer att ta reda på vem som gjorde detta och vi är fast beslutna att ställa de personer som ligger bakom denna tragedi inför rätta, sa han till Baltimore Sun.

Justitieminister John Ashcroft sa i en kommentar:

– Vi delar hans familjs sorg och vi kommer att göra allt vi kan för att hjälpa dem genom denna svåra tid.

Och polisinsatsen är mycket omfattande. Ett hundratal polisaspiranter deltog i går i sökarbetet på brottsplatsen i hopp om att finna tekniska bevis.

Samtidigt försöker utredarna kartlägga Jonathan Lunas sista timmar för att få svar på hur han hamnade på den ödsliga platsen.

Mattias Lundell