"Mr Bonus" veckans raket

Lars-Eric Petersson kör över alla i Spotlight

NYHETER

Under tiden som Skandia-vd fick Lars-Eric Petersson namnet ”Mr Bonus”, för sin skicklighet när det gällde att tillskansa sig rundhänta ersättningar. Nu gör Petersson comeback – i Spotlight - och visar att han är en mästare på att skapa rubriker också.

RUBRIKERNAS MAN Lars-Eric Petersson spurtar i Spotlight.

Veckans raket sopar banan mad alla andra i spelet – ingen har som Petersson lyckats med konststycket att på en och samma dag håva in över 12.000 Spotlight-poäng. Det är all time-high i Spotlight och inte ens en tungviktarnyhet som Perssons och Steens bröllop kunde rubba Lars-Eric Pettersson som veckans okrönta kung i konsten att skapa rubriker. ”Mr Bonus” sammanlagda poäng räckerr inte riktigt till för att ta sig in på Spotlight Topp 10, men sista ordet är särkerligen inte sagt i Skandia-affären.

Orsaken till Lars-Eric Pettersons raket-comeback i Spotlight har sin upprinnelse i advokat Otto Rydbecks granskningsrapport som offentliggjordes i måndags, och där Petersson pekades ut som huvudansvariga, tillsammans med finanschefen Ulf Spång och American Skandias Per Carendi för den vilda bonuskarusellen som totalt kostade företaget 2 miljarder.

Inte helt oväntat fick rapporten stort genomslag i tisdagens Aftonbladet, där Lena Mellin gick till hård attack mot Petersson & Co på tidningens förstasida, något som gav 7.000 poäng till Petterson. Övriga artiklar om Skandia-härvan denna dag finns länkade härintill.

Frågan är förstås hur Skandia-affären kommer att utvecklas framöver, och om det är läge att sälja av sina Skandia-innehav i Spotlight – eller behålla det? Sannolikt kommer det att skrivas åtskilliga artiklar om direktörernas vilda bonusaffärer även de kommande veckorna, men det är svårt att se att ”Mr Bonus” kan göra om sin bedrift i Spotlight, vecka 48 2003.

En ”dark horse” i sammanhanget är styrelseveteranen Lars Ramqvist, vars inblandning i Skandia-affären säkerligen komner att utredas ytterligare i medierna. Ramqvist slår ifrån sig alla anklagelser; han visste inget om bonusprogrammen och har dessutom lovat att aldrig mer prata med pressen. Men för den som är lite riskbenägen kan Ramqvist vara värd en plats i näringslivsportföljen.

Förutom Petersson och Ramqvist, finns även de andra förgrundsfigurerna som figurerat i Skandia-affären med i Spotlight – närmare bestämt Bengt Braun, Jan Carendi och Ulf Spång.

Lycka till i veckan med era placeringar – och glöm inte att gå in och välja superstar varje dag!

Artiklarna som gav poäng

Ett urval av de artiklar som gjorde förre Skandia-vd:n till veckans raket.

Skandia-affären i Spotlight

Spotlight-profiler med anknytning till affärerna i Skandia som du kan välja till dina portföljer.

Göran Fröjdh

ARTIKELN HANDLAR OM