Hade 14 kilo knark i väskan - fick tolv år

Schampoflaskorna var fulla med kokain

NYHETER

En 43-årig kvinnlig narkotikakurir dömdes på fredagen av Sollentuna tingsrätt till tolv års fängelse för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling.

Kvinnan, som är brittisk medborgare, ska också efter avtjänat straff utvisas ur Sverige för all framtid.

Hon kom till Arlanda på kvällen den 8 oktober på hemväg från Brasilien efter mellanlandning i Madrid.

Tullen reagerade över den ovanliga resrutten och kontrollerade hennes bagage. I en väska låg tio schampo-flaskor, varav 7 innehöll 74 procent ren kokain. Innehållet vägde 13,9 kilo och beslaget är det hittills största i sitt slag på Arlanda.

Dagen innan hade kvinnans dotter gripits på flygplatsen i Madrid med tre schampoflaskor i sitt bagage. Även dessa flaskor innehöll kokain.

Polisen tror att dottern var på väg till Arlanda för att träffa mamman i Stockholm. Båda skulle stanna några dagar som turister.

Kvinnan säger att hon köpte flaskorna på en marknad i Brasilien och skulle ta med sig dem hem till England. Hon visste inte att de innehöll kokain.

Tingsrätten tror inte på kvinnans förklaring utan anser det styrkt att hon känt till innehållet och medvetet försökt smuggla in narkotikan till Sverige.

Domstolen konstaterar att partiet med stor sannolikhet inte var avsedd för den svenska marknaden utan skulle till Storbritannien.

Maximistraffet för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling är tio års fängelse. Praxis är att knappt två kilo kokain ger tio år och eftersom det här gäller betydligt större mängder har rätten utnyttjat en möjlighet att döma till tolv års fängelse.

''Brottslighetens straffvärde är utomordentligt högt'', skriver rätten.

Kjell Rynhag/TT

ARTIKELN HANDLAR OM