Elbolag skickar ut helikopter

Många får inte tillbaka strömmen förrän i kväll

NYHETER

Elbolagen jobbade på förmiddagen febrilt för att få igång elförsörjningen.

Tiotusentals abonnenter kommer inte att få tillbaka strömmen förrän tidigast i kväll.

Vid nio-tiden på lördagsmorgonen hade Fortum, med cirka 50.000 strömlösa abonnenter, skickat ut sin personal för att försöka få en uppfattning om situationen. Bland annat sattes två inhyrda helikoptrar in i arbetet, en i Dalarna och en i Värmland.

- Vi har stora resurser ute just nu, säger Carola Hjertén, informatör på Fortum till TT.

- Vi tror att majoriteten av de drabbade ska kunna få strömmen tillbaka till i kväll. Men sannolikt blir några strömlösa även över natten mot söndagen.

På Vattenfall är läget detsamma. Merparten av företagets 23.000 strömlösa abonnenter återfinns i Västra Götaland och södra Värmland, där vinden var fortsatt hård på morgonen.

- Några har fått strömmen tillbaka, men samtidigt tillkommer det nya som fått den avslagen. Om vi ska hinna med allt till kvällen måste vinden avta. Hemma hos mig har en stor björk rasat ner över garaget, säger Christel Turesson, informatör på Vattenfall.

Nedrasade ledningar och strömavbrott är ett återkommande problem så snart Sverige drabbas av hård blåst. En fråga som många ställer sig är varför inte företagen gräver ner sina ledningar.

- Det kan man tycka, men det är en fråga om kostnader. Att gräva ned ledningarna överallt skulle bli kolossalt dyrt, säger Turesson.

TT