Rökgranater och stenar mot polisen

Antirasister gick till attack i Salem

1 av 3 | Foto: SVD/SCANPIX
Många demonstranter bar hjälm, många var maskerade.
NYHETER

Dagens stora demonstrationer i Salem fick en lugn start.

Men antirasisternas demonstration urartade.

Aktivister kastade stenar, pinnar och rökgranater.

Ett tiotal demonstranter och fyra poliser skadades i samman- drabbningar.

Manifestationerna i Salem har hållits tre år i rad. För svenska högerextremister har de blivit den största årliga samlingen sedan en 17-årig pojke misshandlades och knivhöggs till döds i Salem.

I fjol deltog omkring 400 poliser i kommenderingen och i år var insatsen, enligt uppgift, än mer omfattande. Under natten och dagen hade polisen fått in rapporter om att ett stort antal aktivister och högerextremister tagit sig in i landet.

De första oroande rapporterna kom in till polisen redan vid lunchtid på lördagen då ett stort antal demonstranter tog sig ut till Rönninge via pendeltåg. Enligt poliser på plats var ett 40-tal hårdföra aktivister beväpnade med kraftiga påkar.

Knogjärn, metallbitar och stålkulor

I samband med att en grupp med omkring 200 personer anlände vid Rönninge station valde polisen att visitera dem. Två personer greps misstänkta för förberedelse för grov misshandel. Bland annat beslagtogs knogjärn, metallbitar och stålkulor. Men även en hel del flaggpinnar av kraftigare typ togs i beslag.

När den första demonstrationen inleddes var stämningen dock lugn och avspänd. Det spelades musik, tal hölls och många hade slutit upp.

Det mesta i Salem och Rönninge hölls stängt och polisen hade valt att ringa in hela Rönninge torg med kravallstaket. Vid dessa fanns kravallutrustade poliser, flera av dem på hästar eller med hundar.

De första mindre oroligheterna kom när tillståndet för demonstrationen gick ut vid klockan halv tre.

Ett antal rökbomber kastades och en mindre grupp aktivister ställde, enligt polisen, till bråk. Poliser på plats sa att flera setts beväpnade med spikförsedda brädor, andra ska ha burit hemgjorda batonger och flera använde nödraketer ut i luften.

Ett 50-tal aktivister samlades framför den gångtunnel som skulle ha tagit dem upp på perrongen och med pendeltågen. De stod bakom en banderoll från Afa, många var maskerade och flera bar hjälmar. Deras plan var, enligt polisen, att ockupera torget. Rönninge torg var då fortfarande fullt med människor, enligt en bedömning över 500 personer.

Stenkastning

En timme senare förberedde polisen för att evakuera torget och med hjälp av bussar köra bort demonstranterna. Samtidigt började de första högerextremisterna anlända till Salem.

Polisen beslutade då att slå till. Man stormade in på torget och försökte trycka tillbaka aktivisterna. Svaret kom i form av stenkastning och nya bråk.

Flera skadades i samband med tillslaget och pizzerian på torget förvandlades till en sjukstuga. Flera av hade skador i huvuden och på armar. Många blödde, andra var chockade.

Polisen lyckades bara mota bort ett 100-tal personer, flertalet blev kvar. De ringades in och erbjöds att lämna platsen med buss. Detta valde ett antal demonstranter, men många stannade.

Lugnare stämning

Stämningen blev lugnare och de som fanns kvar efter detta hölls inringade på torget Först efter klockan sju på kvällen kunde polisen konstatera att torget var helt folktomt.

När Stockholmspolisen då summerade insatsen konstaterades att 10 demonstranter och 4 poliser skadats. Två personer hade gripits misstänkta för våldsamt upplopp och en omhändertagits misstänkt för ordningsstörning.

Tillstånd från 17.00

Ett par hundra meter från det torg där antirasisterna demonstrerade samlades personer ur de högerextrema grupperna strax före klockan fem.

Deras manifestation hade tillstånd från klockan 17 och tjugo minuter efter utsatt tid började tåget röra på sig.

Polisens siffror visar att knappt 1 400 personer deltog i marschen och det betyder att något fler samlades än tidigare år.

En person fick föras till ambulans efter ett sjukdomsfall under marschen.

Mattias Lundell, Andreas Harne, Zendry Svärdkrona