Chris de Burghs dotter vackrast

Miss Irland, Rosanna Davison, blev Miss World

Foto: REUTERS
Rosanna Davison i mitten gratuleras av tvåan Miss Canada, Nazanin Afshin-Jam, till höger och trean Miss China, i Guan, till vänster.
NYHETER

SANYA

Trots svenskt "fusk" i år - både miss Sverige och miss Thailand är svenskor - blev det inget blågult på prispallen i Miss World. Skönhetstävlingen vanns av miss Irland, Rosanna Davison.

Foto: PETER KJELLERÅS
Chris de Burgh vid en konsert på Cirkus i Stockholm 1996.

Finalen hölls i Sanya på ön Hainan i södra Kina. Det är första gången Kina står som värd för en internationell skönhetstävling. Ett 54 år gammalt förbud mot sådana evenemang hävdes tidigare i år.

- Jag skulle beskriva mig själv som en som älskar att ha kul, är ödmjuk och förhoppningsvis en storartad ambassadör för mitt land och för kvinnor runtom i världen, sade Davison.

Lady in red

Den 19-åriga blondinen från Dublin har även tidigare fått smaka på kändisskapet, eftersom hon är dotter till Chris de Burgh, sångaren med balladklassikern Lady in Red.

Kanadensiska Nazanin Afshin-Jam blev tvåa och kinesiska Qi Guan trea när finalen på lördagen avgjordes i nybyggda Beauty Crown Theatre i tropiska Sanya. De två svenskorna i tävlingen, Idha Söfringsgård från Växjö som vann den svenska tävlingen, och Mix Haxholm från Finspång som är årets miss Thailand, gick inte till final. Miss Norge Elisabeth Wathne kom närmast av de nordiska länderna genom att ta sig in bland de 20 slutkandidaterna.

Davison övertar Miss World-kronan från turkiskan Azra Akin. Den nya Miss World får också 100 000 USA-dollar och en mängd uppdrag under sitt år som världens vackraste kvinna, främst inriktade på välgörenhet för barn.

Omröstning för nätsurfare

Misserna har under tiden i Kina rest runt till städerna Xian, Shanghai och Peking. Och före själva huvudfinalen hölls en mängd deltävlingar. Bland annat vann Olivia Stratton från Australien den omröstning hela världens nätsurfare kunde delta i på internetplatsen Missworld.tv. Davison kammade förutom huvudtiteln också hem årets "Beach Beauty", och miss Georgien, Irina Onasjvili, vann talangdelen med en sång om hennes hemstad Tbilisi.

I juryn ingick filmskaparen Jackie Chan och Candace Bushnell, författaren till den amerikanska tv-serien Sex and the City.

Finalen sändes direkt i Kina - dock inte av det statliga centrala kinesiska tv-bolaget, vilket innebär att de flesta av landets 400 miljoner hushåll med tv inte kunde se den.

Organisatörerna sade att programmet trots det kunde ses av två miljarder människor runtom i världen.

TT-Reuters