Här räddas besättningen

Stormen slog till mot hela Sverige

1 av 5 | Foto: SJÖFARTSVEKET
ÖSTERSJÖN Det tyska fartyget "Mermaid" fick kraftig slagsida vid ett-tiden i går, cirka tio sjömil söder om Öland. De sex besättningsmännen räddades av sjöräddningens helikoptrar. I natt drev det herrelösa fartyget forfarande omkring i södra delen av Östersjön.
NYHETER

I det hårda vädret tvingades besättningen att överge sitt fartyg.

På söndagen drev det fortfarande herrelöst omkring på Östersjön utanför Karlskrona.

Det timmerlastade fartyget "Mermaid" fick vid ett-tiden i går kraftig slagsida cirka tio sjömil söder om Öland. En brand uppstod ombord och den tunga lasten försköts.

Svenska räddningshelikoptrar gick ut i den hårda vinden på 20 sekundmeter. Vågorna var fyra-fem meter höga när de sex besättningsmännen, bestående av ryssar och ungrare, vinschades upp i sjöräddningens helikoptrar.

På söndagsförmiddagen drev fartyget omkring ute i havet, söder om Karlskrona. Dess slagsida hade ökat, men den brand som i går kväll bröt ut i maskinrummet hade släckts.

Samtidigt varnar sjöräddningen fartyg för att delar av lasten – som besättningen valde att dumpa under haveriet – driver omkring i havet. Kustbevakningen har ett fartyg på plats för att bevaka ”Mermaid”.

Många olyckor

Ovädret drabbade också trafiken på land och orsakade flera trafikolyckor.

Vid 19-tiden i går kväll körde en buss av vägen nära Storvreta norr om Uppsala. Fyra personer fick föras till sjukhus med lindriga skador.

– Enligt chauffören tog en vindby tag i bussen, säger Jan Sjöquist, vakthavande befäl vid Uppsalapolisen.

På många håll var det mycket halt. På E 18 utanför Arboga kolliderade två bilar, sju personer fick föras till sjukhus. I Upplands Bro norr om Stockholm krockade ett militärfordon med en personbil. Sex personer skadades, varav en allvarligt.

Även tågtrafiken drabbades av störningar, värst var läget i Värmland.

– Nu har vi bara sträckan mellan Kil och Charlottenberg kvar, prognosen är att det ska vara klart i morgon vid lunchtid, sa Susanne Alemyr, Banverkets presstjänst, sent i går kväll.

95 000 utan ström

Nästan hundra tusen hushåll förlorade strömmen till följd av den kraftiga blåsten.

– Natten mellan fredag och lördag var det väldigt kraftiga vindar, en del vindbyar var på uppemot 30 sekundmeter, säger P-O Olofsson, informatör på Vattenfall.

När läget var som värst i går var cirka 95 000 hushåll i södra Sverige utan ström. Ungefär 7 000 var utan telefon, de flesta i Värmland och Dalarna.

– Träden är vana vid hårda västvindar, men den här gången kom vindarna norrifrån och då var det många träd som föll och en del av dem hamnade över våra ledningar, säger Olofsson.

Johan Taubert, Mattias Lundell