Nätporr lockar allt fler

Var tionde svensk porrsurfar en gång i månaden

NYHETER

Porrsurfandet har exploderat.

Varje månad använder över 800 000 datorn för att hitta porr.

Män tittar mest på erotik.

Kvinnor söker efter partners, flirtar, chattar och har cybersex.

Foto: MAGNUS SANDBERG
Sexsurfare.

Intresset för sex på nätet har ökat kraftigt de senaste åren. Enligt Göteborgs-Posten visar en undersökning från analysföretaget Nielsen Netratings att antalet porrsurfande svenskar mer än fördubblats på kort tid.

En mätning från oktober i år visar att 820 000 svenskar porrsurfar varje månad. Ett och ett halvt år tidigare var siffran 395 000.

Tar en risk

Många porrsurfare tar också en risk. Bedömningen är att 140 000 svenskar använder sin jobbdator för att titta på porr, något som de flesta företag uttryckligen förbjuder.

Sven-Axel Månsson, professor i socialt arbete på Malmö högskola, presenterade tidigare i höst rapporten ”Kärlek och sex på nätet”. Under arbetet undersökte forskarlaget bland annat myten att huvudsakligen män lockas av nätsex.

– Rapporten visar att kvinnor använder nätet i väldigt hög utsträckning. För att söka partners, flirta, chatta, men också ha cybersex, sa Sven-Axel Månsson i sin presentation.

Forskarnas teori är att många kvinnor upplever internet som en säker zon. Där är det lätt att ta initiativ i kontakterna och man slipper riskerna.

”Riskerar få dåligt rykte”

– Vi lever fortfarande i en tid då kvinnor riskerar att få dåligt rykte eller till och med råka fysiskt illa ut om de lever ut sin sexualitet för mycket, men på nätet törs de, säger Sven-Axel Månsson i pressmeddelandet.

Män och kvinnor använder dock nätet på olika sätt. Män tittar mer på porr, medan kvinnor är mer interaktiva. Och åldern gör skillnad och forskarna konstaterar att yngre kvinnor är mer lika männen när det gäller att ha cybersex eller titta på porr.

Forskarna är heller inte förvånade att porrsurfandet ökar. Kristian Daneback, vid Göteborgs universitet, var med och genomförde studien.

– Internet betyder att den som vill se en porrfilm eller vill läsa en sextidning inte längre behöver gå till affären på hörnet och kanske hamna i en pinsam situation, säger han till GP.

Mattias Lundell