Slaget om Salem

Blodig uppgörelse mellan polis och antirasister inför nazimarsch

1 av 4 | Foto: MATTIAS CARLSSON/BJÖRN LINDAHL
URLADDNINGEN PÅ VÄG Efter uppgifter att ett tåg med nazister var på ingående från Stockholms central spärrade kravallutrustad polis av pendeltågsstationen i Rönninge. Minuterna senare är kravallerna ett faktum när polisen ska skingra Nätverkets mot rasisms demonstranter.
NYHETER

Demonstrationerna i Salem blev blodiga.

- Den allvarligaste skadan var en ung kille som hade fått upprepade batongslag mot ögonregionen och fått tanden utslagen, säger en sjukvårdare.

Nära 2 000 högerextremister marscherade i går i Salem söder om Stockholm för att hedra minnet efter en skinnskalle som dödades 2000.

Dessförinnan höll Nätverket mot rasism en motdemonstration vid pendeltågsstationen. Maskerade och beväpnade antifascister drabbade samman med polisen.

Polisen grep fem män, 16-19 år gamla, misstänkta för bland annat våldsamt upplopp. Ytterligare en man togs av polisen redan natten till i går och misstänks för förberedelse till grov misshandel.

- Vi har beslagtagit kaststjärnor, stålkulor, metallbitar, knogjärn och träpåkar, säger Kjell Lindgren, polisens presstalesman.

Brutna armar

Ett 20-tal personer som träffats av föremål eller fått batongslag togs om hand av Malmös sjukvårdsaktivister.

- Majoriteten hade lindriga skallskador. Det var även en hel del brutna fingrar och armar, säger en sjukvårdare.

Minst en polisman skadades.

Vid 17-tiden marscherade högerextremisterna. En av organisatörerna är den kände nazisten Robert Vesterlund, 27, dömd för dopningsbrott och vapenbrott. I går var han konferencier vid samlingsplatsen.

Bland talarna fanns Tor Paulsson från Nationaldemokraterna och Anders Ärleskog, frontfigur i Nationalsocialistisk Front.

En anhållen för våldsamt upplopp

Andreas Harne, Zendry Svärdkrona